Flere lande lukker i praksis for asylsøgende

0
2622
Tyskland lukkede mandag sine grænser. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Ingen taler om det, men alle gør det. Vores naboer mod syd lukker i praksis for asylsøgende.

Mest klart siger man det i Holland, hvor man frem til i går talte 24 døde på grund af corona virus og mere end 1400 syge. Her har man ifølge landets medier skåret al kontakt til fremmede asylsøgende ned til et minimum. De kan ikke få deres sager behandlet og nye asylsøgende vil stå foran en lukket dør.

Det er ikke helt det samme som at lukke grænsen officielt for migranter og flygtninge, sådan som andre danske medier har hævdet. Men hensynet til hollændernes sikkerhed og sundhed får den hollandske regering til at gribe ind efter at tusinder er kommet til landet over de seneste uger. Til gengæld stopper arbejdet med at hjemsende afviste asylsøgere foreløbig.

I forvejen er Hollands system for asylsøgende håbløst overbelastet med op mod 100.000 migranter fra ikke-vestlige lande de seneste år. Det fører til lange ventetider og efter hollandsk lov kan de asylsøgende så få erstatning, også selvom de i sidste ende ikke har ret til asyl. Foreløbig har hollænderne udbetalt otte millioner kroner i disse erstatninger, der i landets bureaukratsprog kaldes bøder.

Længere mod øst har den østrigske regering sendt tropper til grænsen. Man støtter også nabolande som Kroatien i at holde migranter ude. Samtidig er grænseregioner som Vorarlberg og Tyrol underlagt karantæne, hvad der gør det sværere for alle at komme ind i Østrig.

Selv Schweiz har øget grænsekontrollen mod syd og stopper rejsende fra Italien under henvisning til sundhedsrisiko. Her hedder det, at man samarbejder med italienerne om behandling af syge rejsende.

Selv Tyskland gør det

I Tyskland garanterer forfatningen ret til asyl – et levn fra tiden efter Anden Verdenskrig. Derfor er et officielt stop for migranter og flygtninge ikke muligt. Men sundhedsrisikoen giver myndighederne en mulighed for at afvise uønskede ved grænsen.

Et enkelt land fører offentlig statistik med antallet af nye asylsøgere med corona virus. Baden-Württemberg kunne indtil i dag (SE LINK) berette om syv nye asylsøgende, der var syge. Frygten for at de har smittet mange andre i de overfyldte flygtningecentre er stor.

Derfor giver de nye regler, der reelt har lukket grænsen mod syd og mod Danmark, mulighed for at afvise syge ved grænsen. Det gælder ved indrejse fra Frankrig, Luxembourg, Schweiz og Østrig. Også syge, der bliver stoppet ved den dansk-tyske grænse, kan afvises.