Hollænderne accepterer at coronavirus vil brede sig

0
2819
Frankrig har indført udgangsforbud. Her kontrollerer en politibetjent en forbipasserende i Belleville-kvarteret. Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Mens den danske regering vil lukke mest muligt inklusive fængslerne, så går vores naboer den anden vej. Holland satser på at over 60 procent af befolkningen bliver syge over de næste måneder

Et nyt begreb er dukket op på flere europæiske sprog: gruppeimmunitet. Det dækker over, at nok mennesker i en flok eller befolkning har været syge og derigennem blevet immune overfor sygdommen. Teorien er, at når 60 procent af os har været syge med for eksempel corona virus, så er befolkningen reelt blevet vaccineret mod sygdommen.

Det er som sagt en teori, fordi ingen endnu med sikkerhed kan sige, hvor mange der skal have været syge, før resten kan føle sig nogenlunde sikre. Og det fjerner ikke risikoen for de mest udsatte i samfundet. Alligevel vinder ideen frem, fordi sygdommen i forvejen er så udbredt.

I både Sverige og Storbritannien hælder de førende eksperter til denne teori og til at opnå sikkerhed mod corona virus ved at lade mange blive syge. Her er fokus på at beskytte de mest udsatte, mens de stærke og de unge kan blive syge. Og i Holland er det nu officiel politik at søge gruppeimmunitet og dermed et ægte forsvar mod corona virus.

Uundgåelig realitet

Landets statsminister, Mark Rutte, sagde mandag aften i en stort anlagt tale til hollænderne:

”Realiteten er at indenfor den nærmeste fremtid vil en stor del af den hollandske befolkning bliver inficeret med (corona, red.) virus. Vi kan blot dæmpe spredningen imens vi opbygger gruppeimmunitet. Det vil tage måneder eller mere, før vi har opbygget gruppeimmunitet og i den tid skal vi beskytte dem, der er mere udsatte, mest muligt.”

Holland er – bortset fra bystater som Monaco – det mest befolkningstætte land i Europa. Der lever næsten 400 mennesker per kvadratkilometer eller tre gange så mange som i Danmark.