DF vil hjælpe rejsebranchen: Bureauer risikerer at gå konkurs i massevis

0
2092
DVerdens lufthavne er præget at tomme afgangs- og ankomsthaller. Her er det Arlanda i Stockholm. Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti foreslår håndsrækning til rejsebranchen, der trues af masse-konkurser på grund af corona-epidemien

Den danske rejsebranche er i dyb krise på grund af corona-epidemien. Siden Udenrigsministeriet i sidste uge ændrede sine rejsevejledninger, så al unødvendig ind- og udrejse nu frarådes, har branchen fået en storm af afbestillinger. Danmarks Rejsebureau Forening advarer direkte om, at tusindvis af ansatte kan miste deres job, fordi hele branchen er truet af konkurs.

Det får nu Dansk Folkeparti til at foreslå akut hjælp. Danmarks Rejsebureau Forening anbefalede søndag, at deres medlemmer stopper for refusion for aflyste rejser. Der er simpelt hen ikke penge i kassen til at betale penge tilbage, selv om bureauerne er forpligtet til det i følge pakkerejseloven. Derfor foreslår DF, at staten kompenserer for de aflyste rejser, mens rejsebureauerne kan beholde forudbetalingerne.

”Flere bureauer er meget tæt på at måtte kapitulere. Derfor er det enten-eller. Hvis ikke vi går ind og hjælper nu, risikerer vi at stå uden en rejsebranche efter denne krise. Vi mener, vi bør hjælpe, og det vil være retfærdigt og transparent med en ordning, som kan administreres af Rejsegarantifonden,” siger DFs erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.

Han foreslår desuden, at der ekstraordinært ydes en bevilling eller lånegaranti til Rejsegarantifonden, som kan tilbagereguleres efter krisen.

“Hvis ikke vi går ind og hjælper nu, risikerer vi at stå uden en rejsebranche efter denne krise”

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører, Dansk Folkeparti

“Vi risikerer som helhed at gå konkurs”

At branchen er truet på livet, fremgår med al tydelighed af en pressemeddelelse fra Danmarks Rejsebureau Forening. Den blev udsendt søndag og indeholder budskabet om, at medlemmerne opfordres til indstille ”enhver form for refundering”, så længe der ikke er fundet en politisk løsning med hjælp til rejsebranchen.

”Det er en markant udmelding, men hvis ikke regeringen meget hurtigt kommer med en betragtelig økonomisk indsprøjtning til rejsebranchen, er det vores vurdering, at rejsebureaubranchen som helhed risikerer at gå konkurs,” siger Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix

Rammes dobbelt hårdt

Ifølge direktøren er rejsebureauerne ramt dobbelt hårdt:

”Dels er de er underlagt lovregler, der gør dem ekstraordinært udsatte i den nuværende situation. En rejsearrangør er nemlig efter pakkerejseloven forpligtet til at refundere de rejsende hele pakkerejsens pris, hvis den bliver aflyst. Dels kæmper rejsebureauerne nu med et manglende salg, der er gået ned med over 90 pct. Desuden får rejsearrangøren heller ikke penge tilbage fra sine underleverandører, altså de hoteller og flybilletter, der er en del af pakkerejsen og som er afregnet for længe siden,” siger Lars Thykier.

“Værre end mit værste mareridt”

Skandinaviens største arrangør af skisportsrejser, Skinetworks, siger at ”corona-epidemien truer os på livet”:

”Jeg havde ikke mit værste mareridt forestillet mig, at det kunne komme så vidt. Vi ser ind i massefyringer, lukninger og konkurser i løbet af kort tid,” siger Casper Lykke Pedersen, formand for Skinetworks, i en pressemeddelelse.