Hold sammen, kære Danmark

0
1549
Marlene Harpsøe

Af Marlene Harpsøe, byrådsmedlem i Helsingør og fhv. folketingsmedlem (DF)

Det er en foruroligende og utryg tid, som vi er i. Mange er sendt hjem fra arbejde eller skole i to uger. Men når de to uger er slut, så er corona-epidemien desværre ikke forbi.

Lige nu opruster vores sundhedsvæsen sig på de mange patienter, som vil få brug for hjælp. Sidemandsoplæring og uddannelse af bl.a. intensivsygeplejersker sker med hastige skridt i denne tid. Isolationsstuer gøres klar overalt på vores hospitaler og personalet forbereder sig på, at covid-19 også kan ramme dem og deres familier. Samtidigt indsætter man vagter på hospitalerne af frygt for at tyvebander slår til og stjæler de værnemidler, som skal beskytte både sundhedspersonale og patienter.

Hjemme sidder mange danskere og får hverdagen til at fungere med hjemmearbejde. Børnene aktiveres med opgaver i skolebøgerne eller undervisningsplatforme på computeren. Isolationen kan være vanskelig, når man, som mange af os danskere, er vant til at bevæge sig frit omkring og når det sociale liv er en stor del af vores eksistens. Nogle har en have de kan gå ud i. Andre bor i lejlighed og har – hvis de er heldige – en altan hvor de lige kan kigge ud. Hvis man er meget heldig, bor man på landet og kan frit traske rundt uden at møde et øje på sin vej og derved være en smittekilde for andre.

På plejecentre og i private hjem sidder mange kroniske syge, som ikke kan tåle at komme i kontakt med covid-19. Det kan f.eks. være mennesker med KOL eller cancer. De må ikke modtage besøg fra pårørende og kan opleve at blive spærret inde. I denne tid skal man være særligt opmærksom på, at disse patienter kan udvikle delir, hvor personen f.eks. bliver meget urolig og konfus. De kan opleves som at være “fra snøvsen” og det er en ubehagelig tilstand både for den der rammes og for pårørende. Men der er også den stille delir, hvor patienten bliver meget apatisk og sløv. Så det er vigtigt, at vi som pårørende er optagede af at vores kronisk syge familiemedlemmer ikke bliver syge af coronavirus, men vær også opmærksom på hvad der ellers kan komme snigende i denne isolationstid.

Covid-19 har allerede for mange betydet, at de er sendt hjem – og trods statens indgriben ved bl.a. at give mulighed for lønkompensation – så vil mange desværre opleve at miste deres arbejde. Virksomheder går konkurs og selvstændige kan ende med en kæmpe gæld, der får konsekvenser for dem mange år ud i fremtiden. Mange mennesker mister deres arbejde. Det skaber en stor frygt. Det handler ikke kun om frygten for, at en selv eller ens nærmeste skal blive ramt af covid-19, men også frygten for at miste sit job, sin indtægt og at kunne blive boende hvor man bor. Covid-19 skaber ikke kun sundhedsmæssige konsekvenser, men også økonomiske og sociale effekter. Jeg er ikke pessimist. Jeg er bare realistisk, og derfor er det afgørende, at vi hjælper hinanden og står sammen mod de rædsomme konsekvenser som covid-19 skaber for mange.

I Dansk Folkeparti vil vi gøre alt både lokalt, regionalt og på landsplan for at føre Danmark og danskerne så godt som muligt igennem krisen med covid-19. Men den vil have store konsekvenser på mange områder – også områder som vi først senere vil opdage.

Det er en svær tid og det bliver en svær tid i mange måneder i hele landet. Selv når corona-epidemien er overstået vil der i meget lang tid være brug for alles styrke og tålmodighed. Hold sammen, kære Danmark!