Sangeren og journalisten Annette Heick og hendes familie flyttede sidste år tilbage til Danmark efter 16 år i Sverige. Utrygheden over forholdene i børnenes skole, hvor der var overfald og ildspåsættelser, blev for stor, fortalte hun forleden i radioprogram

”Mit gæt var, at det næste, der ville komme, var et skoleskyderi”.

Sådan sagde sangeren, skuespilleren og journalisten Annette Heick om tiden i Sverige, da hun forleden var gæst i radioprogrammet ”Det Næste Kapitel” på Radio24syv. Annette Heick og hendes familie flyttede sidste år hjem til Danmark efter 16 år i Sverige, hvor de har boet lidt udenfor Malmø. Og det var forholdene på børnenes skole, der fik Annette Heick til at beslutte, at nu skulle det været slut.

”Der blevet fundet våben, der var ildspåsættelser, der var politi, der var lærere, der blev slået ned. Det var ganske voldsomt. Og så var der en ledelse, der slet ikke ville tale om tingene. Der blev ikke kommunikeret til os. Vi fik det at vide af vores børn, og vi kunne til dels læse om det i avisen, det der slap ud. For når jeg skrev til rektor om tingene, så fik jeg bare at vide, at ’det skulle jeg ikke bekymre mig om, det er der styr på’. Jo, jo…,” fortalte Annette Heick.

”Der blevet fundet våben, der var ildspåsættelser, der var politi, der var lærere, der blev slået ned. Det var ganske voldsomt”

Annette Heick i “Det næste kapitel” på Radio24syv

Ingen vilje til at tale om problemerne

Hun fortæller i radioprogrammet, at hun igennem længere tid forsøgte at få en dialog med skolens ledelse. Men det var umuligt, ligesom hun gik forgæves til de andre børns forældre.

”Der var en dreng fra min søns klasse, der blev pågrebet med nogle ret heftige våben, så han blev taget ud af skolen i nogle dage. Så skrev jeg til 35 forældre – både mænd og kvinder – og foreslog at vi skulle løse det ved at mødes, også med ham og hans forældre. Så kunne vi sige, at der findes tilgivelse og hvad kan vi hjælpe med, hvad er jeres behov osv. Men jeg fik ikke et eneste svar fra forældrene – nul svar – og da jeg kom op på rektors kontor, fik jeg bare samme svar igen: ’Du kan tage det helt stille og roligt, vi har taget hånd om det, de personer, der skulle have besked’. Efter det sagde jeg til min søn: ‘Prøv at hør, det er nu vi skal til Danmark. Det der kan jeg ikke leve med’. Jeg synes det var så utrygt at sende børnene i skole,” fortæller Annette Heick til radioprogrammets vært, Hassan Preisler.

Annette Heick og hendes mand Jesper Volmer har to sønner. Familien er nu flyttet til Holte nord for København.

”Der var en dreng fra min søns klasse, der blev pågrebet med nogle ret heftige våben”

Annette Heick i “Det næste kapitel” på Radio24syv

Fem elever i klassen, der ikke taler svensk

Annette Heick har tidligere i et interview med magasinet Femina forklaret, at hun var bekymret over udviklingen i Sverige, hvor landet har taget langt flere flygtninge, end hun synes landet er i stand til at håndtere.

”Jeg ved godt, det er en varm kartoffel, jeg tager fat i nu, for selvfølgelig skal man tage imod flygtninge. Men når der pludselig sidder fem elever i hver klasse, som aldrig har talt andet end deres modersmål, og nogle af dem er dybt traumatiserede, så kan man ikke undgå, at det går ud over de andre elever. Det var ikke unormalt, at der var ildspåsættelser, folk havde knive med i skole, ting blev stjålet, der var trusler. Og det gider jeg simpelt hen ikke. Jeg er helt på det rene med, at vi skal hjælpe mennesker i nød, men det skal ikke gå ud over mine børns skolegang. Sådan tror jeg, de fleste har det,” sagde Annette Heick sidste år til Femina.

“Det næste kapitel” på Radio24syv med Annette Heick kan høres her.