Kvinder spiller en stadig større rolle i terrornetværket IS og Europol forventer, at stadig flere kvinder vil være villige til at udføre egentlige terrorhandlinger

En ny rapport fra det internationale politisamarbejde Europol forbereder Vesten på stadig flere angreb, hvor det er kvindelige terrorister, der står bag. Tidligere har terrornetværket IS holdt fast i, at kvindernes vigtigste opgave er at føde og opdrage nye terrorister. Nu taler deres propaganda om, at mænd og kvinder er lige når det kommer til at udføre terror.

Rapporten fra Europol har fem hovedkonklusioner:

  1. I sin jagt efter nye rekrutter er IS kønsneutral. Dens propaganda taler i lige høj til mænds og kvinders følelser. Det fælles mål er nu at genskabe kalifatet, som blev knust i Irak og Syrien.
  2. Propagandaen fra IS beskriver kvinder som lige ideologisk motiverede som mænd. Kvinder fremstilles som villige til at blive martyrer. Og IS hævder, at kvinder er lige så optagede af Allahs belønning for terrorhandlinger som mænd.
  3. Selvom IS i sin propaganda ikke har lagt skjul på, at livet i det svindende kalifat var hårdt, så bliver nederlagene beskrevet som en del af Guds plan og en genvej til Paradis.
  4. Selvom det fortsat er kvinders vigtigste opgave at levere nye hellige krigere, så opfordres kvinder til at gribe til våben. I 2017 gjorde man det direkte til en lovlig opgave for kvinder at kæmpe sammen med mændene.
  5. I de tilfælde, hvor kvinder har udført terror eller er blevet arresteret lige inden, er det klart, at de var villige til at gribe til vold. Forudsætningen er at ideologien tillader dem at gøre det. Og den holdning vinder frem blandt lederne af IS.

Hvor alvorligt dette er, viser statistikker over hvem der dømmes for terrorhandlinger og -planer. Sidste år nåede antallet af kvinder op på 15 procent og tallet ventes at stige.

Skræmmende budskab

Rapporten er den første i en række om nye terrortrusler fra Europol. Hvis man sender en pressemeddelelse ud på en fredag, er det ofte, fordi man vil have budskabet til at blive glemt hurtigt. Men måske forventer Europol, at budskabet i rapporten er så skræmmende i sig selv, at det ville overleve weekendstemning og agurketid.

I indledningen til rapporten fremhæves et citat særligt. Her er det en kvindelig agitator, der citeres for at sige: ”Nu skal alle disse korsfarere (kristne, red.) passe på, for ligesom kalifatet er fyldt med mænd, der elsker døden højere end korsfarerne elsker livet, så gælder det samme for kvinder i IS.”