Messerschmidt-forslag om nationaldag får opbakning fra Zenia Stampe

0
2024
Dannebrog ophængt over formandsstolen i Folketinget på åbningsdagen 4. oktober 2016. Flaget Dannebrog dalede ifølge sagnet ned fra himlen i Estland 15. juni 1219, dermed fylder det danske flag 800 år. Ifølge sagnet er Dannebrog verdens ældste nationalflag. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Den radikale værdikæmper Zenia Stampe ser positivt på et forslag fra DFs Morten Messerschmidt om at gøre Valdemarsdag den 15. juni til ny nationaldag

Et forslag om at gøre Valdemarsdag den 15. juni til ny, dansk nationaldag får opbakning fra en uventet kant. Det er den radikale Zenia Stampe, som udtrykker sig positivt om et forslag fra Morten Messerschmidt, DFs nyvalgte folketingsmedlem, som i april foreslog, at Valdemarsdag, hvor Dannebrog fejres, gøres til nationaldag.

Zenia Stampes opbakning kom torsdag, da hun diskuterede forslaget med Morten Messerschmidt i radioprogrammet ”Cordua & Steno” på Radio24syv.

”Jeg er slet ikke afvisende overfor at lave endnu en nationaldag, hvor vi kan stå og holde hinanden i hånden på kryds og tværs og signalere, at vi altså har mere, der binder os sammen på kryds og tværs,” sagde Zenia Stampe.

Morten Messerschmidt mener, at Danmark mangler en nationaldag, der kan forene nationen på tværs af politiske forskelle. Derfor er Grundlovsdag den 5. juni uegnet, fordi den handler om politik og demokrati. En nationaldag skal ikke handle om politik, fastslår Messerschmidt:

”I et gammelt kongerige som Danmark kan grundlovsdag selvsagt ikke gøre sig ud for en nationaldag. Den handler jo om politik. Tænk blot på de mange grundlovstaler, hvor repræsentanter fra hele det politiske landskab får lejlighed til at fremlægge, hvorfor netop deres program er det bedste for Danmark,” skrev Morten Messerschmidt i en kronik i Berlingske 8. april. Til gengæld er Valdemarsdag oplagt:

”Ligeså naturligt det er, at vi nu i folketingssalen og heldigvis også i stadigt flere byrådssale har Dannebrog som et fælles, samlende symbol, ja, ligeså naturligt bør det selvsagt være, at vi én dag om året kan samles for at fejre og glædes over det, der binder os sammen. Og hvad kunne være mere naturligt end i 800-året for Dannebrogs himmelflugt at gøre netop 15. juni – Valdemarsdag – til vores alle sammens nationaldag?”, skrev Morten Messerschmidt.