Europas næste bølge af migranter er på vej

0
2210
Afghanere venter ved en grænseovergang ved den pakistanske grænseby Chaman. Foto: Banaras KHAN / AFP

Tusinder af afghanere kommer hver uge til Tyrkiet på flugt fra Taleban og for at tjene lidt penge. Mange flere vil følge og målet er Europa

De fleste afghanske migranter søger gennem Iran til den tyrkiske grænse, men en del tager ganske enkelt flyet. Der er direkte fly dagligt fra Kabul til Istanbul og andre byer. I princippet skal de besøgende enten være rige eller have et visa til vidererejse til USA eller Schengen-landene, men tydeligvis er der mange, der slipper igennem.

I Tyrkiet har afghanere ifølge FN’s flygtningeorganisation UNHCR siden 2019 udgjort den største gruppe, der søgte asyl i Tyrkiet – og den næststørste gruppe i Europa. Blandt flygtningehjælpere er ingen i tvivl om, at de fleste i Tyrkiet vil søge videre. Mange søger derfor til de europæiske dele af Tyrkiets største by, Istanbul.

”De fleste flygtninge, der kommer til Tyrkiet, vil ikke blive her. Alle vil videre til Europa, men da både grænserne og ruterne (de illegale ruter over grænsen, red.) er lukkede, så står alt stille. I disse dage, hvor amerikanerne er på vej væk, så er alle ved at finde ud af hvordan de kan komme væk, og mange ser Tyrkiet som et stop på vejen,” siger Nisar Ahmad til en vestlig journalist.

Han er selv kommet illegalt til Tyrkiet og bor netop i den vestlige del af Istanbul, men ser sig selv som en reel flygtning. Han siger, at han har arbejdet for amerikanerne i Afghanistan og at han frygtede for sit liv derhjemme. Mens han venter på en lejlighed til at komme videre, arbejder han uden papirer.

Han kan sågar som mange af de andre afghanere – officielt er der mere end 200.000 af dem – sende lidt penge hjem. Tyrkiet ikke bare tillader dem at blive i landet, men ser også igennem fingre med at de arbejder som daglejere eller opvaskere.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan taler udenfor Hala Sultan Camii-moskeen i Cyperns delte hovedstad Nicosia. Talen var et led i fejringen af den tyrkiske invasion på Cypern for 47 år siden Foto: TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Handel med amerikanerne

Afghanerne kan fremover møde tyrkerne allerede inden de forlader landet. Under en ny aftale med amerikanerne har tyrkerne overtaget ansvaret for sikkerhed ved den store lufthavn ved Kabul. En lufthavn, der reelt bliver den eneste vej ud af Kabul, efterhånden som Taleban slutter ringen om hovedstaden.

Foreløbig har tyrkerne 500 soldater i området, men det er en fair antagelse, at langt flere skal afsted. Men den tyrkiske leder Tayyip Recep Erdogan vil have sig betalt. Prisen talte han om under et besøg på den delte ø Cypern i denne uge, hvor man fejrede den tyrkiske invasion for 47 år siden – noget, som tyrkerne kalder en fredsmission.

Erdogan vil have tre ting for at holde luftvejen til Kabul åben. Han ønsker diplomatisk støtte fra amerikanerne – uden at præcisere hvad det betyder – og selvfølgelig også penge. Endelig ønsker han at overtage alt det militære udstyr, som amerikanerne har efterladt i landet.

En høj pris, der nemt kan forekomme billig. For den tyrkiske hær får dermed ansvaret for det, der formentlig bliver den sidste chance for hundredtusinder, der vil væk fra Taleban.

Kilder: AOP, ARSA, UNHCR