Europa blander sig i opgøret om Venezuela

0
1672
Parlamentslederen Juan Guaidó (tv.) betragtes af Vesten som Venezuelas nye, legitime leder. Diktatoren Niccolas Maduro (th.) nægter at trække sig. Foto: YURI CORTEZ, FEDERICO PARRA/Ritzau Scanpix

Denne uge vil afgøre skæbnen for det kriseramte olieland Venezuela og Europa spiller en overraskende stor rolle. Spørgsmålet er om de vil gribe ind, hvis det kommer til militært opgør

De fire ledende magter Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Spanien har stillet Venezuelas diktator, Niccolas Maduro, et ultimatum. Enten skal han anerkende sin modstander Juan Guaidó som ny leder eller også udskrive nyvalg.

Det er blot usikkert, hvor langt de europæiske magter vil gå for at stoppe det politiske og økonomiske kaos i det, der en gang var et af Latinamerikas førende og rigeste lande. USA har været mere kontant i sine udmeldinger, hvor man truer med militær indgriben, hvis amerikanske repræsentanter i landet angribes. Landets diktator Nicolas Maduro har bedt amerikanerne lukke deres fæstningsagtige ambassade i hovedstaden Caracas.

Stormagter som Rusland og Kina støtter fortsat Maduro og det samme gør nabolandet Cuba. Også Tyrkiets magtfulde leder Erdogan har blandet sig i debatten til fordel for Maduro. Landets udenrigsminister Jorge Arreaza håner de europæiske ledere: ”I opfører jer som USA’s halevedhæng. Eller rettere som halen til Donald Trump.”

Vestens mand

Den karismatiske leder af parlamentet Juan Guaidó er den mand, Vesten satser på. Efter sidste måneds præsidentvalg, som uafhængige observatører beskriver som ren valgsvindel, ses han som den mest legitime leder af Venezuela. Selv har han opfordret til nye store demonstrationer på onsdag og igen på søndag, hvor det europæiske ultimatum løber.

I dag appellerede han selv direkte til Vesten og bad blandt andet Storbritannien om at fastholde landets store guldreserver, der er i hvælvingerne under den britiske nationalbank. Samtidig har han – ligesom Maduro – appelleret til landets militær om at gribe ind i de voldsomme opgør. Mens regeringens egne halvmilitære grupper hærger i byerne, har selve militæret foreløbig holdt sig tilbage.

Udenlandske journalister fortæller om en meget spændt stemning i både Caracas og ude i landet. Landets middelklasse bliver set som overbevist om at Juan Guaidó er redningen for landet. Landets store slumkvarterer derimod har derimod ikke helt opgivet Maduro og hans socialistiske ideer.