DF kritiserer Københavns Kommune for indirekte støtte til Ryanair

0
2067
Ryanair er nu tredjestørste flyselskab i Københavns Lufthavn. Selskabet åbnede den første rute i København i 2015.

Københavns Kommune støtter programmet “Copenhagen Connected”, der skal trække flere flyruter til Københavns Lufthavn. Det omdiskuterede lavprisselskab Ryanair er et af de selskaber, der har fået millioner i rabat for at åbne nye ruter. Ryanair er nu tredjestørste flyselskab i København

Det omdiskuterede flyselskab Ryanair er nu tredjestørst i Københavns Lufthavn. Den position har lavprisselskabet opnået med indirekte støtte fra Københavns Kommune.

Det kritiserer Dansk Folkeparti, som nu vil have overborgmester Frank Jensen (S) til at redegøre for kommunens støtte til lufthavnen via samarbejdet Copenhagen Connected, som yder tilskud til udvikling af nye flyruter og som er en del af Wonderful Copenhagen.

Der går ikke direkte penge fra Copenhagen Connected til Ryanair, men Fagbladet 3F har for nylig dokumenteret, hvordan Ryanair har fået i alt 118 millioner kroner i rabat af Københavns Lufthavn til åbning af nye ruter. Pengene er i stort omfang gået til ruter, som i forvejen beflyves fra København. Det gælder bl.a. London og Rom.

Københavns Kommune er ellers stærkt kritisk overfor Ryanair. Selskabet kritiseres for lave lønninger og manglende rettigheder for de ansatte, og overborgmester Frank Jensen har fastslået, at kommunen ikke køber billetter til Ryanair.

”Alligevel er der nu udviklet en arbejdsgang, hvor kommunen med den ene hånd medfinansierer udviklingen af ruter og lufthavnen med den anden hånd driver en politik, der har gjort Ryanair 3. størst. Den danske model bliver jo skrottet på den måde. Det skal vi simpelthen have stoppet”, siger Dansk Folkepartis medlem af Borgerrepræsentationen Finn Rudaizky i en pressemeddelelse.

“Den danske model bliver jo skrottet på den måde. Det skal vi simpelthen have stoppet”

Finn Rudaizky, medlem af Borgerrepræsentationen (DF)

12 millioner kroner i støtte fra kommunen

DF vil have overborgmesteren til af redegøre for, hvilken dialog der har været med lufthavnen om social dumping, overholdelse af overenskomster og skattebetaling i forbindelse med støtten fra Copenhagen Connected. Det skal ske på Borgerrepræsentationens møde på torsdag.

Københavns Kommune kan ikke direkte blande sig i lufthavnens støtte til Ryanair, men Finn Rudaizky ser to muligheder for kommunen:

”Vi får ad frivillighedens vej lufthavnen til at indse, at rabatterne til Ryanair ikke kan fortsætte uændret. Eller vi fjerner vores støtte til ruteudviklingen, som Wonderful Copenhagen administrerer. Vi har indtil nu bevilget mere end 12 millioner kroner”, siger Finn Rudaizky.