Norge: Slut med at støtte religiøse foreninger, der får penge fra lande uden religionsfrihed

0
2304
Den norske statsminister Erna Solberg fra Fremskrittspartiet fotograferet søndag til VM-finalen i håndbold mellem Danmark og Norge i Herning. Erna Solberg har lige udvidet sin regering med Kristeligt Folkeparti og i det nye regeringsgrundlag fremgår det, at det skal være slut med at støtte religiøse samfund, der får donationer fra lande uden religionsfrihed. Foto: Åserud, Lise/Ritzau Scanpix)

Norsk regering vil stoppe statsstøtte til religiøse foreninger, som opfordrer til brud på norsk straffelov eller får støtte fra stater uden religionsfrihed

I Norge skal det være slut med at yde statsstøtte til religiøse foreninger, som opfordrer til brud på norsk straffelov eller modtager støtte fra stater, der ikke praktiserer religionsfrihed.

Det står der i regeringsgrundlaget for den nye treparti, som nu består af Fremskrittspartiet, Høyre og Kristeligt Folkeparti.

Den nye regering, som er udvidet med tre ministre fra Kristeligt Folkeparti, vil også kræve, at trossamfund skal oplyse, hvis de modtager støtte fra udlandet over en vis størrelse:

”Baseret på dette vil behovet for yderligere reguleringer blive vurderet, herunder krav om gensidighed mellem landene,” lyder det.

Det betyder i følge tænketanken Human Rights Service, som beskæftiger sig kritisk med integration og indvandring i Norge, at regeringen vil forhindre, at der fremover går skattekroner til moskeer, som får penge fra lande som Saudi Arabien, Qatar, Pakistan, Iran, Kuwait mv.

“Spørgsmålet er så, om det nye regeringsgrundlag også vil tage et land som Tyrkiet med på listen over stater, der ikke udøver religionsfrihed,” skriver Human Rights Service.

Regeringen vil også sikre, at religiøse ledere kender til norske værdier som demokrati og ligestilling. Som der står i regeringsgrundlaget:

“Regeringen vil give religiøse ledere viden om om den religiøse lederrolle, demokrati, ligestilling, negativ social kontrol, vold og overgreb, radikalisering og voldelig ekstremisme mv.”.

Regeringsgrundlaget kan læses her.