Amina Sardar: Tørklædet hører ikke hjemme på arbejdspladsen

0
15696
Et supermarked bør være et religiøst neutralt sted, mener Amina Sardar.

Islam-kritikeren Amina Sardar, der selv er muslim og medlem af Dansk Folkeparti, kritiserer Føtex for at acceptere at ansatte går med tørklæde. Det bringer religionen ind i butikker, som burde være religionsneutrale, mener hun

I stedet for at støtte retten til at bære tørklæde på arbejdspladsen, så burde Føtex og Salling Group, som ejer Føtex, Netto og Bilka, gøre deres arbejdspladser helt fri for religion.

Det mener Amina Sardar, medlem af Dansk Folkeparti i Gladsaxe, som længe har markeret sig som en skarp kritiker af islams rolle i Danmark.

Amina Sardar er selv muslim men mener, at religion er en privat sag, som hører til indenfor hjemmets fire vægge. Når en virksomhed tillader, at kvindelige medarbejdere bærer det muslimske tørklæde, så blandes følelser og religion ind i arbejdspladsens rutiner. Det fører til en religiøst betinget forskelsbehandling:

”Jeg mener ikke, at tørklædet hører hjemme i et supermarked. Du kan ikke være religiøs på din arbejdsplads. Hvad vil du gøre, hvis der kommer en kunde og spørger om noget vedrørende svinekød eller alkohol? Vil du så afslå at hjælpe, fordi det vil være haram (noget forbudt ifølge islam, red.)? Jeg mener et supermarked bør være et religiøst neutralt sted,” siger Amina Sardar.

”Jeg mener ikke, at tørklædet hører hjemme i et supermarked. Du kan ikke være religiøs på din arbejdsplads”

Ville ikke ekspederede af Føtex-ansat med tørklæde

Hendes kommentar kommer på baggrund af en sag fra Randers, hvor en kunde i den lokale Føtex for nylig nægtede at lade sig ekspedere af en ung kvindelige medarbejder, fordi hun var iført et muslimsk tørklæde. Kunden, 62-årige Bjarne Hansen fra Fredericia, forklarede efterfølgende, at han har et anstrengt forhold til islam, fordi han som ingeniør i Indonesien har været tæt på et terrorangreb, begået af muslimer.

Men der var ikke meget forståelse for hans synspunkt i Føtex. Den lokale varehuschef, Rolf Hansen, har sagt til Bjarne Larsen, at han må handle et andet sted, hvis han ikke vil acceptere butikkens ansatte og deres beklædning.

”Hvis vi begynder at skelne mellem dem med tørklæde og dem uden tørklæde, så får de jo aldrig nogen chance for at blive integreret. Så kan man diskutere det religiøse symbol, men det kan jeg ikke have nogen mening om. Her er de lige så velkomne som alle andre medarbejdere. Så længe de passer deres job her, og det gør hun til topkarakter,” sagde varehuschefen efterfølgende til Randers Amtsavis om den 16-årige Nafison Ali.

Amina Sardar forstår ikke Føtex-chefens reaktion. Hun mener, at han burde have imødekommet kundens ønske og peger på, at der er i Danmark gerne tages hensyn til muslimske ønsker.

”Der er f.eks. mange muslimske kvinder, der ønsker en kvindelig læge, når de er på sygehuset. Det ønske imødekommes. Men der tages ikke hensyn til danskere. Jeg synes det er respektløst at sige, at man så må handle et andet sted,” siger hun.

Tørklædet er ikke omtalt i Koranen

Amina Sardar ser meget kritisk på brugen af det muslimske tørklæde. Hun peger på, at der ingen steder i Koranen specifikt står, at kvinder skal tildække deres hår. Ifølge Gads leksikon om Islam, er der to Koransteder, der omtaler kvinders påklædning, og begge steder handler det om khimar og jilbab, som ”er betegnelsen for overfrakker eller sjaler uden decideret at referere til tildækning af hovedet”. Derfor undrer det Amina Sardar, at nogle muslimske kvinder gør tørklædet til en central del af deres religion.

”Det er meget simpelt, det handler om at være moderat klædt. Du kan nøjes med at sætte dit hår op, det er rigeligt. Derfor behøver det ikke være noget problem for en muslimsk kvinde at være ansat et sted, hvor du ikke må bære tørklæde,” siger Amina Sardar – og fortsætter:

”Vi hører aldrig om regler for mænd, men faktisk står der i Koranen at mænd skal være pænt klædt og ikke må gå med bare ben. Men det er aldrig nogen, der nævner. Vi hører kun om regler for kvinder. Regler, der har til formål at gøre deres liv mere besværligt. Hvis du som arbejdsplads forbyder religiøs hovedbeklædning, vil du også lette livet for de muslimske kvinder,” mener Amina Sardar.

Dansk Folkeparti har rejst et beslutningsforslag om at forbyde religiøs hovedbeklædning for offentligt ansatte. Forslaget har ikke været behandlet i Folketinget endnu.

Læs også:

Martin Henriksen kritiserer Føtex: Tørklæder er knæfald for islam

Amina blev tvangsgift i Pakistan. Nu kæmper hun for Dansk Folkeparti