Martin Henriksen kritiserer Føtex: Tørklæder er knæfald for islam

0
3257
Tørklædet er en reklamesøjle for islam og dermed ikke en neutral påklædning, mener DFs udlændingeordfører Martin Henriksen. Arkivfoto

Kunde i Føtex i Randers ville ikke betjenes af ansat med muslimsk tørklæde. Varehuschefen afviser, at han vil blande sig i medarbejdernes påklædning og roser den ansatte. DFs udlændingeordfører kalder tørklædet en reklamesøjle for islam og mener, at kunder må kunne forvente at få en neutral service

Et knæfald for islam. Sådan reagerer Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen på en sag fra Randers, hvor en kunde i den lokale Føtex sagde nej til at blive ekspederet af en ungarbejder, der bar muslimsk tørklæde. Føtex’ lokale varehuschef siger til Randers Amtsavis, at han ikke bekymrer sig om hvorvidt hans medarbejdere bærer tørklæde eller ej, men den holdning forstår Martin Henriksen ikke.

”Helt generelt synes jeg, det er rimeligt, at man som kunde har en forventning om at blive mødt af en god, ordentlig og neutral service, når man går ind i en butik. At der er en kunde, som reagerer på at blive mødt af en reklamesøjle for islam, forstår jeg udmærket,” siger Martin Henriksen til amtsavisen.

”Den eneste grund til, at den her situation opstår, er fordi Føtex har en personalepolitik, som accepterer markedsføring af islam på arbejdspladsen. Det er der selvfølgelig ikke noget ulovligt i, og vi har i Dansk Folkeparti heller ikke planer om at lovgive mod det, da det er en privat virksomhed. Men vi vil komme med et lovforslag, der forbyder religiøs hovedbeklædning,” siger han.

“Det er rimeligt, at man som kunde har en forventning om at blive mødt af en god, ordentlig og neutral service, når man går ind i en butik”

Martin Henriksen, udlændinge- og værdiordfører (DF), til Randers Amtsavis

“Jeg vil bare gerne ekspederes neutralt”

Sagen handler om den 62-årig Bjarne Larsen fra Fredericia, der sagde nej til at blive ekspederet i tekstilafdelingen i Føtex på Mariagervej af en 16-årig ungarbejder med et muslimsk tørklæde. Bjarne Larsen, der er til genoptræning i Randers efter en hofteoperation, var i Føtex for at købe bukser. Men han endte med at gå fra butikken uden at købe noget, fordi den unge pige, der skulle ekspedere ham, Nafison Ali med somalisk baggrund, bærer tørklæde.

”Jeg vil bare gerne ekspederes neutralt, og jeg ønsker ikke at blive påduttet nogen religion, når jeg kommer som kunde i Føtex. Det kan jeg ikke være den eneste, der mener,” siger Bjarne Larsen til Amtsavisen.

Han forklarer sin holdning til religioner med, at han som ingeniør i Indonesien med nød og næppe overlevede et attentat, der sandsynligvis var gennemført af islamister. Han har også bekendte, som har haft “fatalle møder” med “ekstreme udøvere af den muslimske trosretning”. Derfor føler han ubehag ved at blive ekspederet af personale, der ved hjælp af påklædningen fremmer religion, siger han til det lokale dagblad. Bjarne Larsen bad derfor om at blive betjent af en medarbejder uden tørklæde.

”Men det siger de nej til. Hvis ikke, jeg kunne acceptere at blive betjent af en med tørklæde, så kunne jeg bare gå igen,” siger han til amtsavisen.

“Jeg ønsker ikke at blive påduttet nogen religion, når jeg kommer som kunde i Føtex”

Bjarne Larsen, til Randers Amtavis

Varehuschef: Farligt at forbyde tørklæde på arbejdspladsen

Varehuschef Rolf Hansen siger, at 16-årige Nafison Ali ”yder kunderne super god service” og han mener, det er en farlig kurs at kræve, at medarbejdere ikke må bære tørklæde.

”Hvis vi begynder at skelne mellem dem med tørklæde og dem uden tørklæde, så får de jo aldrig nogen chance for at blive integreret. Så kan man diskutere det religiøse symbol, men det kan jeg ikke have nogen mening om. Her er de lige så velkomne som alle andre medarbejdere. Så længe de passer deres job her, og det gør hun til topkarakter,” siger varehuschefen til Randers Amtsavis om den 16-årige Nafison Ali.

”Hvis vi begynder at skelne mellem dem med tørklæde og dem uden tørklæde, så får de jo aldrig nogen chance for at blive integreret”

Rolf Hansen, varehuschef i Føtex Randers, til Randers Amtsavis

Martin Henriksen: Skråplan

Martin Henriksen (DF) kommenterer varehuschefens holdning sådan her på facebook:

”I Føtex mener man åbenbart, at kunder der ikke ønsker at blive betjent af medarbejdere der reklamerer for islam, ikke er velkommen i deres butikker. Det er godt nok noget af et skråplan, for at sige det mildt. Naturligvis bør man ikke reklamere for hverken Scientology, Jehovas Vidner eller Islam, når man er på arbejde. Det kan man da passende gøre i sin fritid, hvis man gerne vil det. Det er sund fornuft, og udtryk for almindelig høflig opførsel”.

Dansk Folkeparti har rejst et beslutningsforslag om at forbyde religiøs hovedbekædning for offentligt ansatte. Forslaget har ikke været behandlet i Folketinget endnu.

Læs: DF: Forbyd religiøs hovedbeklædning for offentligt ansatte