DF alene om nyt krav for at få dansk statsborgerskab

0
4698
Christian Langballe. Foto: Steen Brogaard

Flertal i folketinget afviser forslag fra Dansk Folkeparti om at man skal være dansk gift for at kunne få dansk statsborgerskab

Det bliver ikke i denne omgang et krav for at få dansk statsborgerskab, at man er dansk gift. Det må Dansk Folkeparti erkende efter 1. behandlingen torsdag formiddag i Folketinget af et forslag fra DF, som vil gøre ægteskab med en dansk statsborger i mindst tre år til en betingelse for statsborgerskab.

Forslaget skulle ifølge DF sikre, at de udlændinge, der får tildelt statsborgerskab, er godt integrerede og har lært en dansk hverdag at kende og tilegnet sig danske værdier og normer.

”Det vil være en god indikator på, at en kommende ansøger vil Danmark. At være dansk gift er formentlig et godt udgangspunkt for at blive velintegreret i det danske samfund,” lød det i forslaget fra DF.

Støjberg: Risikerer at udelukke velintegrerede personer

Men det synspunkt er DF indtil videre alene om. Regeringspartierne og Socialdemokratiet mener, at den seneste stramning af indfødsretsreglerne, som blev vedtaget i efteråret, er tilstrækkelige.

”Vi stiller i dag allerede høje krav til de personer, der ønsker at blive danske statsborgere. Høje men retfærdige krav. Jeg er enig med Dansk Folkeparti i, at man skal ville det danske samfund for at få statsborgerskab. Men med det her forslag risikerer man at udelukke en række personer, der faktisk er velintegrerede, men som måske ikke lige har haft held i kærlighed. Det synes jeg ikke er rimeligt,” sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i folketinget.

“Med det her forslag risikerer man at udelukke en række personer, der faktisk er velintegrerede, men som måske ikke lige har haft held i kærlighed”

Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister

Christian Langballe (DF): Alt for mange statsborgere

Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Christian Langballe ærgrer sig over, at der ikke var tilslutning til forslaget. Han mener det er et nødvendigt forslag for at begrænse antallet at statsborgerskaber, som der er givet knap 60.000 af de sidste 10 år.

”Det er et skræmmende stort tal, synes jeg, og vi ved ikke, hvor mange af dem, der har fået statsborgerskab, der er danske i hjertet. Vi har strammet kravene for at få dansk statsborgerskab, men vi har ikke strammet nok. Vi ønsker at begrænse statsborgerskaber, og vi vil kun give statsborgerskab til dem, der er danske i hjertet. Det ville dette forslag give en god indikation af, fordi en anden person – ægtefællen – skulle sige god for én,” sagde Christian Langballe, som understregede, at der skulle være nogle dispensationsmuligheder.

Christian Langballe tilføjede, at han tror at de partier, der ønsker en stram udlændingepolitik, kommer på andre tanker:

”Nu har vi plantet et frø, som kan gro hos de andre partier og en dag blive til virkelighed. Sådan er det med Dansk Folkeparti. Vi fremsætter ideer, og når vi kæmper hårdt nok for dem, skal det nok lykkes,” sagde DF-ordføreren, da han rundede debatten af.

Følg ditOverblik på facebook.