Sundhedsreform skal forhindre it-skandaler som Sundhedsplatformen

0
2031
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer regeringens udspil til en sundhedsreform kaldet "Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder" i Spejlsalen på Christiansborg. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringen vil have ét fælles it-system for det danske sundhedsvæsen. Der er dog ikke planer om at skrotte Sundhedsplatformen, som to regioner har indkøbt. “Men belært af historien, vil vi ikke gentage dens fejl,” siger statsministeren

Hvis udspillet til regeringens sundhedsreform, som blev præsenteret onsdag, var blevet gennemført for 10 år siden, så var sygehusene på Sjælland og i Hovedstaden formentlig sluppet for det skandaleramte it-system Sundhedsplatformen, som indtil videre har kostet skatteyderne mere end tre milliarder kroner.

Regeringen lægger med sit sundhedsudspil til at afskaffe regionerne fra 2021. I stedet skal der laves en ny enhed, Sundhedsvæsen Danmark, som skal sikre fælles standarder og kvaliteter i hele landet. Den nye enhed skal bl.a. godkende it-indkøb, og målet er, at der med tiden indføres ét fælles it-system for hele det danske sundhedsvæsen.

”Vi ønsker at udstyre Sundhedsvæsenet Danmark med kompetencer til at godkende it-projekter. Med det perspektiv, at Danmark over tid får et sammenhængende integreret system,” sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da regeringen onsdag præsenterede sundhedsudspillet på et pressemøde.

Slut med forskellige systemer

Region Hovedstaden og Region Sjælland har valgt at indkøbe sit eget amerikansk udviklede it-system, Sundhedsplatformen. Systemet blev indført i 2016, men det volder stadig store problemer og har udløst masser af vrede og frustration hos sundhedspersonalet. Systemet har bl.a. medført fejl i recepter og medicinlabels til flere tusinde patienter.

På et tidspunkt fik de to regioner en henvendelse fra Region Midtjylland om at gå med i det danskudviklede it-system, som de tre øvrige regioner benytter. Det blev afvist, men den slags solo-beslutninger vil det være slut med i fremtiden.

“Belært af historien, ønsker vi ikke at gentage dens fejl,” sagde Løkke på pressemødet.

Til gengæld er det ikke planen at skrotte Sundhedsplatformen i første omgang:

”Der er foretaget nogle investeringer, som man ikke bare kan smide ud med badevandet og starte forfra. Men vi kan bare se, at den måde opgaverne har været løst på, ikke har været hensigtsmæssigt og derfor må vi indrette os fremadrettet sådan, at man fremadrettet ikke vil gøre det på samme måde,” sagde statsministeren.

Læs også: DF bakker op om sundhedsudspil – men lægerne er nøglen til succes

“Vi kan bare se, at den måde opgaverne har været løst på, ikke har været hensigtsmæssigt”

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister