EU-kommissionen vil bestemme over coronapas

0
1160
Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen på dagens presekonference, hvor hun præsenterede planen om et EU-vaccinationspas. En plan hun tydeligvis selv er begejstret for. Foto: JOHN THYS / POOL / AFP

EU-kommissionen lover coronapas inden sommerferien for at forhindre medlemslandene i at lave deres egne

Debatten om et corona fripas startede, så snart de første borgere i EU blev vaccineret. Den gang var EU-kommissionen klart imod, men nu kan det ikke gå hurtigt nok. Et nyt forslag er på vej – og passet skal være klar til 1. juni.

Eller rettere – det siger den græske EU-kommissær Margaritas Schinas, der har titel af vicepræsident i kommissionen. Han taler sig i dag i avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung varm og siger, at da sommeren begynder 1. juni skal passet være klart der. Men hvordan det lige skal ske, ved han heller ikke – han vil bare være sikker på at det ikke bliver private firmaer og de enkelte lande, der afgør passets skæbne.

Forslaget fra ham taler nemlig kun om reglerne, som de enkelte landes ordninger skal leve op til. Og så må man i øvrigt ikke kalde det et corona pas – det skal hedde et ’grønt certifikat’ og have en masse flere oplysninger skrevet på. Og det verdensfjerne forslag fra kommissionen går også ud fra, at passet skal have samme værdi – uanset hvad man er blevet vaccineret med – selvom kommissionen ikke er klar på hvad man så stiller op med dem, der har fået russisk eller kinesisk vaccine.

Hans chef Ursula von der Leyen er også begejstret for ideen, der kan aflede opmærksomheden fra EU’s fiasko med vacciner. Men heller ikke hun kommer med praktiske forslag og EU’s egen politimyndighed har allerede advaret om udsigten til, at kriminelle vil tjene stort på forfalskede pas.


Franske sundhedsmedarbejdere forbereder vaccinationer med vaccinen fra Pfizer-BioNTech COVID-19. Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Et pas for en dag

Uanset hvad så er EU-kommissionen grundigt overhalet inden de kommer i gang. Østrig, som den danske statsminister er så begejstret for, forventer at have lovgivningen om et pas på plads indenfor få dage. Og kansler Sebastian Kurz forventer at kunne have et corona pas i hånden allerede i næste måned.

Selv de digitalt håbløse tyskere er i gang. For også kansler Merkel har fattet, at hvis strandene i syd er optaget, når tyskerne endelig får lov til at rejse igen, så er hun og hendes CDU færdige. Hun har netop set sit parti miste stort ved to delstatsvalg i forbundslande, der ellers før har været solidt sorte som CDUs farve.

Måske bliver det en lavpraktisk løsning som den, man har indført i den sydtyske by Tübingen. Her kan man få et håndskrevet pas – et Tübinger Tagesticket på den typiske tysk-engelske jargon – hvis man kan fremvise et frisk, negativ test – og et personligt ID. Med det i hånden kan man for en dag gå i butikker, ud og spise – eller gå i biografen.

Kilder: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Bild, EUObserver