Blå blok støtter DF-forslag: Vil have kanon for den danske sangskat

0
2487
DFs kulturordfører Morten Messerschmidt under tirsdagens debat om DFs beslutningsforslag. Fra Folketings-TV

Beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om en kanon for den danske sangskat får opbakning fra alle borgerlige partier i Folketinget. Hele rød blok er i mod

For eller imod en kanon for den danske sangskat?

Det spørgsmål deler Folketinget i rød og blå blok. Samtlige borgerlige partier støtter nemlig et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, som vil pålægge regeringen at nedsætte et uafhængigt udvalg, der skal udarbejde en kanon over den danske sangskat. Til gengæld siger alle røde partier klart nej.

Forslaget blev behandlet tirsdag i Folketinget, og baggrunden er balladen om den nye udgave af Højskolesangbogen. Her kan man finde sangen ”Ramadan i København”, mens man til gengæld skal lede forgæves efter en række kendte og elskede højskolesange som Shubiduas ”Danmarkssang” og ”Mormors kolonihavehus”. Tidligere har sangsbogsudvalget i Folkehøjskolernes Forening også skilt sig af med ældre klassikere som Valdemars Rørdams ”Danmark i tusind år” og Grundtvigs ”Guds ord blev aldrig bundet”.

Højskoleforening kan ikke forvalte arven

Dansk Folkeparti mener, at eksemplerne viser, at Folkehøjskolernes Forening ”ikke længere kan forvalte opgaven at bevare den danske sangskat, men i stedet har sat sig for at dyrke et identitetspolitisk projekt”, som DF skriver i beslutningsforslaget.

Derfor er der behov for en national kanon, der kan samle den danske sangskat, ”som i dag svigtes af Folkehøjskolernes Forening”. En kanon, som skal sammensættes af et uafhængigt udvalg, og som kan være en rettesnor for bl.a. skoler, som DF skriver.

Venstrefløjen er lodret imod. Den tidligere kulturminister Uffe Elbæk fra Frie Grønne kaldte under debatten forslaget for ”Dansk Folkepartis identitetspolitiske projekt”, og de radikales kulturordfører Zenia Stampe mente direkte, at der var tale om censur.

Kulturminister Joy Mogensen (S) synes heller ikke om ideen. Hun mener en kanon er overflødig.

”Jeg mener den danske sangskat lever og trives på allerbedste vis, og den skal have lov at leve i al sin diversitet. En kanon er til at konservere noget. Men vi konserverer ting, vi er bange for er ved at gå væk. Vi skal ikke konservere noget, der lever, ånder og folder sig ud. Det skal vi tværtimod bare give rum, luft og plads,” sagde kulturministeren.

Kulturminister Joy Mogensen (S) under tirsdagens debat. Fra Folketings-TV

Blå bloks hjerte banker for den danske sang

Men alle de borgerlige partier bakker op. Den konservative kulturordfører Birgitte Bergman sagde, at ”vi skal turde at sige, at noget er vigtigere end noget andet,” og Venstres kulturordfører Kim Valentin sagde, at man med en kanon “kan udpege de værker, som bidrager til en forståelse af dansk kultur og historie på tværs at generationer”.

Derfor kunne DFs kulturordfører Morten Messerschmidt sige som afslutning på debatten:

”Jeg er glad for at få understreget, at der er en markant forskel på, om det her folketing er sammensat med rødt eller blåt flertal. Det røde flertal har ikke noget problem med, at den danske sangskat langsomt eroderes ud, fordi man har overladt det til et udvalg, man ikke har nogen demokratisk føling eller kontrol med. I blå side er der til gengæld et reelt hjerte der banker, ikke bare for Højskolesangbogen eller salmebogen, men derimod for den danske sangskat, og som derfor også er villig til at indgå i et arbejde om, hvordan vi sikrer den,” sagde Morten Messerschmidt, som er overbevist om, at flertallet af danskere er enig i, at der skal gøres noget for at bevare sangskatten.

”Jeg er ikke i tvivl om, hvor den almene dansker står. Jeg er ret sikker på, at for den gennemsnitlige socialdemokrat er Højskolesangbogen og Arbejdersangbogen lige naturlige,” sagde han.

Læs DFs beslutningsforslag her

Følg debatten her