Endnu et skuddrab i Malmø: Statsminister indkalder til krisemøde

0
2866
Politiet har afspørret gerningsstedet, efter at en ung mand tirsdag blev dræbt af skud i Malmø-bydelen Nydala. Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix)

20 skuddræbt i Malmø siden 2016. Ofrene er alle unge mænd, de fleste fra kriminelle indvandrerbander. Op mod 10.000 lever illegalt i indvandrerbydelen Rosengård

Mandag blev en 24-årig mand skudt og dræbt i Malmø-bydelen Nydala. En 30-årig mand blev såret men er uden for livsfare.

Dermed er antallet af skuddrab i Malmø nu oppe på 20 siden 2016. De fleste ofre er unge mænd med tilknytning til kriminelle bander. Det fremgår af en oversigt i avisen Sydsvenskan.

Lørdag aften var der yderligere et skyderi i Helsingborg, og den svenske statsminister Stefan Löfven har nu indkaldt politiet til et krisemøde. Her vil han drøfte med politiet, hvad der kan gøres for at stoppe skyderierne.

Den svenske statsminister Stefan Löfven (S) fortalte onsdag på et pressemøde, at han har indkaldt politiet til drøftelser om, hvad der kan gøres for at standse de mange skyderier, som hærger i Sveriges største byer. Foto:  Jonas Ekströmer/TT/Ritzau Scanpix

Illegalt arbejdsmarked

Hvem der står bag skuddrabene i Malmø, er der ikke den store uenighed om. Det er kriminelle bander med indvandrerbaggrund, der slås om markedet narko, våben, illegal gæld og andre kriminelle aktiviteter i Sveriges næststørste by.

“De kriminelle bander bestemmer ikke i Malmøs gader. Men de bestemmer, at andre bander ikke må optræde på deres territorium,” siger Malmøs politichef Stefan Sintéus til Weekendavisen.

Her har den svenske journalist Lars Åberg i den seneste udgave skrevet en større artikel om gangstervældet i Malmø.

Under overskriften “Fremtiden har kalasjnikov på bagsædet” citerer han politichefen for at fortælle om en kriminel skyggeverden i Malmø med egne regler og magtkampe, og hvor der findes et illegalt arbejdsmarked for mennesker uden opholdstilladelse.

I kvarteret Rosengård, hvor der officielt bor 25.000 indvandrere, vurderes der at være fra nogle tusind og helt op til 10.000 personer, der lever uden opholdstilladelse.

Har lukket øjnene

I følge Lars Åberg har de ansvarlige kommunalpolitikere i Malmø i årevis undgået at tale om problemerne:

“De har i årevis forsøgt at undgå at undgå at tale om skolekriser, boligkriser, sygehuskriser, arbejdsløshed, bistandsafhængighed, antisemitisme og kriminalitet. De har peget på broen til København og omtalt deres by som en fremtidsby, men i denne fremtid bor også personer, der kører rundt i dyre biler med en kalasjnikov på bagsædet, og børn, der går ud af skolen med så dårlige kundskaber, at de aldrig ville kunne få arbejde,” skriver den svenske journalist.