Endnu en af statsministerens politiske venner anklaget for korruption

0
1296
Sebastian Kurz afviser anklagerne om, at han skulle have bestukket østrigske medier til positiv omtale. En demonstrant i baggrunden er tydeligvis uenig. Foto: HERBERT NEUBAUER / APA / AFP) / Austria OUT

Først var det den israelske leder Benjamin Netanyahu – nu er det den østrigske kansler Sebastian Kurz, der står til at falde efter anklager om korruption

Endnu er Kurz kansler. Men hele oppositionen kræver hans afgang – og det grønne miljøparti, der udgør regeringen sammen med hans konservative ÖVP, tvivler åbent på hans evne til fortsat at være regeringsleder. Mens hans egne fortsat støtter ham, ønsker de grønne sig en kansler, der er hævet over enhver kritik.

Anklagerne mod ham er alvorlige og det blev understreget i denne uge, hvor forbundspolitiet gennemsøgte flere regeringskontorer, herunder hans eget. Sigtelser går på bedrag og bestikkelse – herunder mistænkes kansleren og ni andre – herunder betroede medarbejdere hos kansleren – at have bestukket den store mediegruppe Österreich for at skrive pænt om kansleren og hans parti. Til gengæld for den ukritiske omtale indrykkede finansministeriet så usædvanligt mange annoncer i medierne.

Sagen har fået den østrigske præsident Alexander Van der Bellen til at indkalde alle partilederne til sondering. Der ventes en udmelding om sagen fredag aften.

En demonstrant maskeret som Sebastian Kurz i fængselstøj og håndjern deltager i en protest mod den østrigske kansler Kurz foran hovedkvarteret for det østrigske folkeparti i Wien. Foto: REUTERS/Lisi Niesner TPX IMAGES OF DAY

Ikke min skyld

Sebastian Kurz har undervejs givet den i rollen som forfulgt uskyldighed. Hvis der er gået noget galt, så er det hans rådgiveres skyld og ikke hans. Og foreløbig har han opbakning fra store dele af sit parti.

ÖVP’s medlemmer i den østrigske forbundsdag har ved flere lejligheder sagt, at skal partiet med i en ny regering, så bliver det med deres Sebastian Kurz i spidsen. Flere af partiets afdelinger ude i de ni forbundslande har klart sagt, at de fortsat støtter kansleren. På lavere niveau i partiet er der derimod mange kritiske røster.

Til sammenligning var og er anklagerne mod den nu forhenværende israelske regeringsleder Benjamin Netanyahu en mere bred samling. De rækker fra egentlig bestikkelse til anklager mod hans kone for at have scoret pantpengene på de tusinder af flasker, der blev skænket i hans residens til gæster. Det var afgørende med til at koste ham valget i foråret.

Kilder: Krone, ÖRF, oe24