En sidste gave fra Trump

0
1757
Hver amerikaner kan se frem til en check på 2000 dollars, efter at afgående præsident Donald Trump nu har tilsluttet sig den gigantiske krisepakke. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/Ritzau Scanpix

Efter at den udgående præsident har truet med veto, ser det ud til at den astronomiske hjælpepakke til amerikansk økonomi bliver udvidet, så alle amerikanere får 2000 dollars

Det kunne blive en sidste gave fra en præsident, der ellers er ved at blive skrevet ud af den amerikanske politiske historie. Donald Trumps modstand mod planen til 14.000.000.000.000 kroner (2300 milliarder dollars) skyldes, at det meste går til store virksomheder og organisationer. Den meget omtalte check til hver amerikaner var reduceret til 600 dollars, men ser nu ud til at blive tredoblet.

Twitter, der ellers har været mere stille efter Donald Trumps valgnederlag, er fyldt med glade budskaber fra demokraterne, der nu lader som om, det var deres ide at dele flere penge ud. Men det er de samme demokrater, der bremsede planen før valget – for ikke at give Trump den sejr. Og nu er demokraterne så de glade julemænd, der allerede i denne uge vil stemme udvidelsen til 2000 dollars igennem, selvom de tidligere på ugen afviste udvidelsen.

De demokratiske ledere i Kongressen, Chuck Schumer og Nancy Pelosi, bakker op om hjælpepakken, der sikrer hver amerikaner 2000 dollars. Foto: TASOS KATOPODIS/Ritzau Scanpix

To nye museer

Hele lovpakken om støtte omfatter 5593 sider og indeholder hundredvis af forslag, der ikke i sig selv hjælper økonomien direkte – i amerikansk politik er der et særligt ord for den slags: pork barrel. Denne tønde med flæsk refererer til, at politikerne hægter deres egne små og store projekter på en lov, som de fleste er enige om er nødvendig. På den måde bliver de vedtaget uden diskussion og politikerne kan så levere valgflæsk til deres valgkredse.

Og listen over bizarre og formentlig overflødige projekter er lang. Der skal bygges hele to nye museer i Washingtons museumskvarter og der er både hjælp til Israels militær og til palæstinensere. Der også sat 61 millioner af til et program om køn og diskrimination i Pakistan og der er skrevet en fordømmelse af den kinesiske regerings indblanding i valget af den næste Dalai Lama ind i loven.

Der er også plads til forslag, der tydeligvis er skrevet af lobbyister og som ikke ville have fundet flertal på normal vis. For eksempel bliver straffen for ulovligt at dele indhold, der er under copyright, sat voldsomt op til fem års fængsel. Tilsvarende forslag er tidligere blevet afvist.

Kilder: Washington Post, New York Post, Reuters, Twitter