DF vil stoppe chikane: Fængselsbetjent fandt afskåret gedehoved foran sin dør

0
2336
"Vi skal beskytte vores gode ansatte i fængslerne bedre," siger DFs retsordfører Peter Skaarup. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti vil have ændret loven, så indsatte i fængsler ikke kan få udleveret personlige oplysninger om fængselsbetjente

Da en kvindelig fængselsbetjent i november åbnede sin hoveddør, lå der et afskåret gedehoved foran døren. Kvinden arbejder i fængslet i Sønder Omme, og politiet er sikker på, at gedehovedet var en makaber hilsen fra indsatte i fængslet.

Sagen er bare en af mange, hvor fængselsbetjente oplever chikane. Som tidligere beskrevet på ditoverblik.dk, udnytter indsatte muligheden for at søge aktindsigt i deres egne sager, så de kan få udleveret navne på fængselsansatte.

I følge en undersøgelse fra Fængselsforbundet har 58 procent af landets fængselsbetjente oplevet, at deres fulde navn blevet videregivet til indsatte på grund af en aktindsigt. 50 procent af betjentene mener, at de indsatte bevidst bruger aktindsigts-muligheden til at skaffe navne på ansatte.

Beslutningsforslag fra DF

Men det skal være slut, hvis det står til DF. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup siger til Ekstra Bladet, at DF snart fremsætter et forslag, der skal forhindre, at indsatte kan få udleveret personlige oplysninger om fængselsbetjente, der kan misbruges til chikane.

“Vi skal beskytte vores gode ansatte i fængslerne bedre. Derfor stiller vi forslaget i det nye år,” siger Peter Skaarup til avisen.

DF foreslår, at det i stedet for navn bliver fængselsbetjentenes personalenummer – et såkaldt U-nummer – der bruges i forbindelse med aktindsigten.

I følge spørgeundersøgelsen blandt Fængselsforbundets medlemmer har 58 procent oplevet, at deres fulde navn er blevet udleveret til en indsat.

Forbund: Drop U-nummer. DF: Gerne

Peter Skaarup begrunder brugen af U-nummeret med, at flere partier mener, at der skal være en form for ID på fængselsbetjentene. Dansk Fængselsforbund mener imidlertid, at hverken navn eller U-nummer skal udleveres.

“Jeg mener ikke, at der er behov for, at man skal have hverken navne eller numre på fængselsbetjentene udleveret. Det er ikke nødvendigt for at klage over et rygebøde at vide, hvem det er, der har udskrevet den,” siger formanden for fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, til Ekstra Bladet.

På den baggrund siger Peter Skaarup, at DF gerne sløjfer forslaget om U-nummer fra det kommende beslutningsforslag.

“Hvis vi kan få de andre partier med på helt at sløjfe nummeret, så vil vi gerne det,” siger Peter Skaarup.

Flere søger aktindsigt

I følge Fængselsforbundet oplever medlemmerne, at aktindsigts-ansøgningerne er et stigende problem. I forbundets undersøgelse svarede 51 procent, at der er flere aktindsigter i forhold til tidligere.

Forbundsformand Bo Yde Sørensen beskriver overfor Ekstra Bladet, hvordan aktindsigterne misbruges:

“I princippet kan en indsat søge aktindsigt i mit sygefravær og se, hvad jeg fortalte min læge i går. Man kan få udleveret mit karakterbevis fra 9. klasse. Det har kun ét eneste formål, og det er at genere personalet,” siger han.