Ekstremist håner terrorofre og driver gæk med politiet

0
2038

Mysteriet om Mr. Shahid: Ven til terrorist håner de efterladte fra terrorangrebet på London Bridge. Politiet magtesløst

Hvis man troede, at antiterror indsatser forløber så kontante og snorlige som på film, skulle man måske følge sagen om den 43-årige Sajeel Shahid. Hans navn går igen i forbindelse med flere terrorangreb – herunder angrebet ved London Bridge for godt to år siden. Alligevel snor han sig udenom, når politiet nærmer sig.

Senest har han lovet de efterladte og deres advokater, at han nok skulle aflevere sin telefon, så politiet kan se indholdet af en række beskeder sendt mellem ham og Khuram Butt. Politiet ved, at de to mænd talte sammen 39 gange i måneder op til terrorangrebet den 3. juni 2017. Og at de to mænd udvekslede 329 krypterede WhatsApp beskeder.

Men uden den fysiske telefon kan politiet ikke se de krypterede beskeder, fordi nøglen til at låse dem op forsvinder, så snart den enkelte besked er åbnet. Selv hævder Sajeel Shahid, at det bare var nogle beskeder om det fitnesscenter, han driver, og hvor Khuram Butt ofte kom. Men selvom han har lovet det i retten og foran de efterladte, så vil han nu ikke udlevere telefonen.

Politiet anser Sajeel Shahid for selv at være en ekstremist. Han har tidligere været tiltalt for hjælpe bombemændene ved det store bombeangreb i juli 2005, hvor 52 uskyldige blev dræbt. Den gang rakte beviserne ikke til en domfældelse.

Politiet har haft svært ved at forklare, hvorfor Sajeel Shahid ikke allerede er hentet ind i denne sag. Politikommissær Wayne Jolley, der leder efterforskningen, har overfor de efterladte sagt, at de har Shahid i kikkerten, men at der foreløbig ikke har været efterretninger, som retfærdiggjorde en arrestation. Det passer ind i billedet af en to år lang efterforskning, der endnu ikke har afklaret, hvordan angrebet blev planlagt og af hvem.

Ekstra brutalt

Terrorangrebet ved London Bridge er langt fra det værste angreb, som folk i London har måttet leve med. Men det har en unik plads i folks bevidsthed, fordi stedet er næsten lige kendt som Tower Bridge og mange bruger den til at gå henover Themsen. Samtidig var det et usædvanligt brutalt angreb, hvor Khuram Butt sammen med to andre terrorister først kørte en varevogn ind i en gruppe mennesker og dernæst knivstak folk til højre og venstre.

Kun otte minutter tog det, før bevæbnet politi var på stedet og havde neutraliseret terroristerne. Men i mellemtiden var otte døde og 48 såret – herunder fire ubevæbnede politifolk. Også terroristernes primitive våben er med til at vække rædsel.

De bombeveste, de havde på, viste sig at være attrapper. De gjorde heller ikke brug af de benzinbomber, de havde fremstillet. I stedet trak de deres knive og gik løs på ubevæbnede civile i kvarteret ved Borough Market.

Så foreløbig arbejder Sajeel Shahid videre i sit fitnesscenter og taler med de overvejende unge muslimske mænd der. Han har kaldt stedet for Ummah, hvilket referer til den allerførste menighed, som profeten Muhammed grundlagde i Medina. Alle de tre terrorister fra London Bridge angrebet kom her, ligesom de alle en gang gik i en skole, der ledes af Sajeel Shahids kone.