DF vil have stoppet hollandske fiskeres ødelæggelser

0
3007
Ved at slukke signalet, der viser skibets position, kan de hollandske bomtrawlere sejle tættere på kysten end de tilladte 12 sømil. NB: Dette er ikke en hollandsk trawler

Hollandske bomtrawlere fisker aggressivt i havet ud for Hirtshals. ”De ødelægger miljø, havbund og fiskebestande lang tid fremover,” siger lokal fisker. Lise Bech (DF) kalder den nye fiskeriminister i samråd om sagen

Hollandske bomtrawlers hærgen i Skagerak får nu Dansk Folkepartis Lise Bech til at kalde den nyudnævnte fiskeriminister Mogens Jensen (S) i samråd. De hollandske bomtrawlere pløjer havbunden op ud for Hirtshals i jagten på fladfisk. Lokale fiskere taler om systematiske ødelæggelser, og Lise Bech mener, at der er tale om ulovligt fiskeri. Derfor vil hun have ministeren til at fortælle, hvad han vil gøre:

”Jeg indkalder Mogens Jensen til et samråd, hvor han vi få chancen for at redegøre for, hvad han helt præcist vil gøre for at forsvare dansk fiskeri og stoppe de hollandske bomtrawleres ulovligheder,” skriver Lise Bech i et indlæg i Nordjyske.

Per Jensen, der er fisker i Hirtshals, siger, at området nord for Tversted bliver angrebet systematisk af hollænderne.

”Bomtrawlerne er op til 40 meter lange og ødelægger miljø, havbund og fiskebestande i lang tid fremover for os lokale fiskere. Især rødspættefiskeriet. Det er en menneskeskabt miljøkatastrofe,” siger Per Jensen i en pressemeddelelse, som DFs regionsmedlem i Nordjylland, journalisten Erik Høgh-Sørensen, har udsendt.

Et VMS/ AIS-billede fra kl. 12.37 den 26. juni. De fleste blå trekanter nær Hirtshals er i følge Erik Høgh-Sørensen (DF) hollandske bomtrawlere, “Hertil kommer de evt. bomtrawlere, som ulovligt har slukket deres satellitsignal og som derfor ikke kan ses,” siger Erik Høgh-Sørensen, som har fulgt bomtrawlfiskeriet i flere år.

Hollænderne må smides ud

Erik Høgh-Sørensen bor i Tolne og har fulgt bomtrawl-ødelæggelserne i flere år. Han mener, at den danske fiskerikontrol har vist sig ineffektiv overfor hollænderne.

”Men bomtrawlerne har lov af EU til at være i farvandet, så det politiske ansvar ligger hos EU-partierne Socialdemokratiet og Venstre, som accepterer, at EU ødelægger dansk fiskeri. Kontrol virker ikke, fordi Holland blokerer i EU. Denne eneste løsning er at smide bomtrawlerne helt ud,” siger Erik Høgh Sørensen.

På netavisen FiskerForum.dk beskrives det, hvordan seks-syv af de store bomtrawlere forleden sejlede på kryds og tværs i et lille område ud for Hirtshals. En lokal fisker fortæller, at det var rygtedes at han havde haft en god fangst af rødspætter. Kort efter var området som et fluepapir af hollandske fiskere.

“De store hollandske bomtrawlere støvsuger nærmest havbunden for fisk. Til stor irritation for de mange lokale fiskere, der nu må se deres fiskemuligheder og dermed også deres indtjening falde i takt med mængden af bomtrawlere fra Holland,” skriver Fiskerforum.dk

Hollandske bomtrawlere har i øvrigt ikke kun vakt opmærksomhed på grund af deres aggressive fiskeri. I 2017 blev trawleren Z181 fra den hollandske by Urk snuppet med 261 kilo kokain ombord. Det fremgår af artikler i flere medier.