Eksperter: Andre lande vil følge Danmark og inddrage syreres opholdstilladelser

0
3548
Får inddragelsen af syriske flygtninges opholdstilladelser dem til at rejse hjem til Syrien? Arkivfoto

Eksperter vurderer at inddragelsen af opholdstilladelser til syriske flygtninge vil danne skole for resten af Europa

Mens S-regeringens støttepartier kræver, at den sætter inddragelsen af syriske flygtninges opholdstilladelser i bero, så vurderer eksperter nu, at den danske kurs over syrerne kan komme til at danne skole for resten af Europa.

Omkring 500 syriske flygtninge anslås i 2021 at få inddraget deres opholdstilladelse, fordi Flygtningenævnet vurderer, at Damaskus-regionen i Syrien er sikker nok til, at de kan vende hjem.

SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er oprørte over, at Danmark går enegang i Europa og inddrager opholdstilladelser, når diktatoren Bashar-Al Assad stadig er ved magten i Syrien. Men flere eksperter vurderer overfor Kristeligt Dagblad, at andre lande vil nærstudere den danske politik og gå samme vej, hvis det får syrerne til at rejse hjem.

Professor: Andre lande vil skæve til Danmark

Thomas Gammeltoft-Hansen, professor i migration og flygtningeret på Københavns Universitet, siger til avisen, at flere europæiske lande med stor sandsynlighed vil følge det danske ekspempel.

“Der er ikke nogen tvivl om, at man både politisk og også ved andre europæiske udlændingemyndigheder og domstole vil skæve til den praksis, man har i Danmark,” siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Han tilføjer at Danmark højest sandsynligt bare er lidt foran, fordi vi har særlige regler, der giver mulighed for at give midlertidige opholdstilladelser ned til et år. I de øvrige lande er syrernes opholdstilladelser endnu ikke udløbet.

En EU-kilde, der beskæftiger sig med asylområdet, siger Kristeligt Dagblad, at det er velkendt at mange medlemslande “har en stærk politisk interesse i at få flere syrere til at rejse hjem”. Derfor vurderer kilden, at den danske praksis vil få afsmittende effekt på andre lande.

Mange vil havne på udrejsecentre

Selv om Danmark inddrager syriske flygtninges opholdstilladelser, er der ingen garanti for, at de forlader landet. Den danske regering afviser nemlig at forhandle med det syriske styre om en hjemsendelsesaftale.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl sagde tirsdag under Folketingets partilederdebat, at det vil komme til at koste Danmark et årligt milliardbeløb, hvis ikke der laves en aftale med Assad-styret. Det vil nemlig betyde, at mange af syrerne vil nægte at rejse hjem og derfor vil få ophold udrejsecentre i stedet.

Læs også:

Regeringen vil ikke gøre noget aktivt for at hjemsende syrere