KORT NYT: Danmark stopper brug af AstraZeneca | DF vil gøre op med politikeres sygeorlov

0
1477
Sundhedstyrelsens direktør Søren Brostrøm på et pressemøde onsdag, hvor det blev oplyst, at Danmark stopper brugen af AstraZenecas vaccine. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Dagens korte nyheder fra ditOverblik:

Danmark stopper med at vaccinere med AstraZeneca

AstraZeneca-vaccinen kan give alvorlige bivirkninger i 1 ud 40.000 tilfælde, i følge Sundhedsstyrelsen

VACCINE | Som det første land stopper Danmark nu helt med at bruge den omstridte AstraZeneaca-vaccine. Det sker med den begrundelse, at der er øget risiko for blodpropper og andre alvorlige bivirkninger.

“Der er en øget risiko for alvorlige blodpropper, blødning eller lavt antal blodplader. Det er ca. 1 ud af 40.000 vaccineret med AstraZeneca, der kan forventes at få de her alvorlige komplikationer,” sagde direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Omkring 150.000 danskere har modtaget første vaccinationsstik med AstraZeneca. De vil nu få et tilbud om en anden vaccine.

Naser Khader (K) under et møde i Folketinget. Khader sygemeldte sig mandag, efter beskyldninger om at han skulle have intimideret kritikere. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DF vil gøre op med politikernes sygeorlov

Folketingsmedlemmer skal leve op til samme sygeorlovs-regler som andre, mener Pia Kjærsgaard

SYGEORLOV | Hvis du er politiker, så behøver du ikke en lægeerklæring for at tage sygeorlov. Men det vil Dansk Folkeparti gøre op med.

”Forholdene for folketingsmedlemmerne skal være mere ligestillede med det omgivende samfund. For eksempel synes jeg helt klart, at det vil være godt med en sygemelding, når man går på orlov,” siger Pia Kjærsgaard (DF) til BT.

Debatten om folketingsmedlemmers orlovsordninger er blusset op, efter at det konservative folketingsmedlem Naser Khader mandag blev sygemeldt med stress. Sygemeldingen kom efter en weekend, hvor Naser Khader i Berlingske blev anklaget for at forsøge at true kritikere til tavshed ved at henvende sig til deres arbejdsgivere.

Arkivfoto

Borgerlige: Hadfyldte imamers prædikener skal oversættes

Oversættelseslov skal ikke ramme mindre trossamfund, mener borgerlige partier

RELIGION | Dansk Folkeparti, Venstre, De Konservative og Nye Borgerlige har sendt et brev til kirkeminister Joy Mogensen (S). I brevet efterspørger partierne et møde med ministeren om, hvordan regeringens forslag til en oversættelseslov kan udformes. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Oversættelsesloven vil pålægge trossamfund at oversætte fremmedsprogede prædikener til dansk, men det har vist sig at være vanskeligt at udforme loven på en måde, så den ikke diskriminerer mindre trossamfund. Derfor spiller de borgerlige partier nu ud med et forslag til en lov, der alene fokuserer på imamer, der opildner til had.

“Grundlæggende er vi jo enige med regeringen i, at vi skal standse de imamer, som prædiker torden og dunder, men vi skal gøre det på en måde, så det ikke rammer for eksempel pinsekirken og den katolske kirke,” siger Dansk Folkepartis næstformandMorten Messerschmidt sig til Kristeligt Dagblad.

Dansk Folkeparti foreslår desuden, at loven vendes på hovedet. Så den i stedet for at kræve, at alle trossamfund oversætter deres prædikener til dansk, bruger oversættelskravet som en sanktion over for dem, der opildner til had. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Læs mere i Kristeligt Dagblad her

Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF. Foto: Steen Brogaard

DF kræver redegørelse efter lægemiddelstyrelsens fejl om vaccinestøtte

Dybt kritisablet at Lægemiddelstyrelsen fejlagtigt har sagt, at Danmark ikke kunne købe og støtte AdaptVac-vaccinen, mener Liselott Blixt (DF)

VACCINER | Stik mod Lægestyrelsens hidtidige oplysninger, så har EU-aftalen ikke forhindret Danmark i at købe og støtte den dansk udviklede coronavaccine AdaptVac.

Det fremgår af svar fra Sundhedsministeriet og EU-Komission, skriver Information. De nye oplysninger “tages til efterretning” af Lægemiddelstyrelsen, men det er ikke godt nok for Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt (DF). Hun finder forløbet dybt kritisabelt og kræver nu en redegørelse

”Vi skal have trævlet hele sagen op, herunder hvem der har ansvaret, og hvad sundhedsministeren har gjort og vidst undervejs,” siger Liselott Blixt til Information.

Læs mere i Information her

Virksomheder der har fået kompensation under forårets nedlukning har frist til 31. maj til at aflevere slutafregning. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

DF bakker op om at en udskydelse af slutafregning

Erhvervsminister Simon Kollerup vil ydskyde fristen for virksomheders slutafregning, hvis de har fået kompensation. DF bakker op 

CORONAHJÆLP | Virksomheder, der har fået kompensation for fste udgifter under forårets coronanedlukning, har frist til 31. maj til at indsende slutafregning. Men nu vil erhvervsminister Simon Kollerup arbejde for, at fristen udskydes til 30. juni. Det skriver Jyllands-Posten. Og det er en nyhed, der falder i god jord hos Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti var ikke med i aftalekredsen, der i første omgang satte fristen til 31. maj, men DF bakker ”110 pct. sikkert op om en udskydelse, og det står i blinkende neonlygter”, siger Hans Kristian Skibby (DF) til Jyllands-Posten.

Om 30. juni så er tilstrækkelig frist, er Skibby dog i tvivl om.

“Kigger vi på hjælpepakkerne, viser der sig hele tiden etableringssygdomme og nogle af dem er ikke lavet med ond vilje eller hjerte, så vi skal hele tiden være åbne for at tilpasse dem,” siger Hans Kristian Skibby til Jyllands-Posten.