Efter ulykken: Franskmændene lader hundredvis af migranter slippe over Kanalen

0
1156
En gruppe på mere end 40 migranter stiger ombord på en gummibåd ved Wimereux i Frankrig for at krydse Den Engelske Kanal. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Samme dag som 27 migranter druknede på vej til Storbritannien, stoppede fransk politi en båd med andre 40 migranter om bord for senere at lade den sejle uhindret videre

I nat reddede britiske flådefartøjer passagerer fra mindst fire joller, der var ude i de hårde bølger. I løbet af det seneste døgn er mindst 13 både sluppet hele vejen over til sikkerhed på de britiske strande. Nogle af menneskesmuglernes både beskrives som ikke meget mere end en luftmadras som børn ellers leger med i en swimmingpool.

Tragedien onsdag har skabt stor vrede i Storbritannien. Noget af vreden retter sig mod bagmændene på den franske side. Men i højere grad mod den franske regering, der trods løfter om en halv milliard kroner fra briterne ikke stopper migranterne.

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuente

Britiske betjente i Calais

Den farverige britiske premierminister Boris Johnson ønsker at stoppe de farlige rejser over Kanalen, og har i den sammenhæng tilbudt at lade britiske betjente kontrollere situationen på den franske side. Det har den franske præsident Emmanuel Macron afvist. Og i en samtale mellem de to ledere i dag advarede han også Boris Johnson mod at slå politisk plat på situationen.

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ideen om britiske betjente afviser Frankrig med samme arrogance. Det vil nemlig krænke landets suverænitet. Tilsvarende har franskmændene først hævdet, at de har fanget nogle af menneskesmuglerne, men heller ikke det var rigtigt.

Og uden hjælp fra franskmændene er det kun det hårde vintervejr, der vil stoppe strømmen af migranter. Selv de ikke har udsigt til asyl, satser de på at blive alligevel i Storbritannien. Og med mere end 6000 nyankomne i denne måned er antallet af asylsøgende på det højeste niveau i 20 år.

Kilder: Telegraph, Figaro, BBC