Inger Støjberg i Rigsretten: “Jeg kommer ikke til at sige undskyld”

0
2667
Inger Støjberg ankommer til Rigsretten i Eigtveds Pakhus, hvor hun torsdag som anklaget fik det sidste ord. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

”Jeg gik til grænsen for at beskytte pigerne, men jeg er aldrig gået over grænsen,” sagde Inger Støjberg, da hun torsdag som anklaget fik det sidste ord i Rigsretten

“Jeg tror og håber på, at ethvert ansvarligt menneske ville have gjort nøjagtigt det samme som mig, hvis de havde ansvaret for et system, hvor børn – mindreårige piger – potentielt blev udsat for overgreb”.

Sådan sagde Inger Støjberg, da hun torsdag fik det sidste ord i Rigsretten, hvor hun står tiltalt for som udlændinge- og integrationsminister i 2016 at have givet en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvis pigen var under 18 år.

Anklagerne vil have Inger Støjberg idømt fire måneders ubetinget fængsel, men den tidligere Venstre-minister afviser at have handlet ulovligt. Hun så det som sin pligt at gå så langt som muligt indenfor lovens rammer. Men hun er aldrig gået længere end loven og internationale konventioner tillader, fastslog hun:

”Jeg respekterede, at konventionerne udgjorde en grænse for mit og regeringens virke, også i sager, hvor jeg gerne havde set nogle ting gjort anderledes. Vi var en regering, der i videst muligt omfang ville gennemføre vores politik. Derfor afsøgte vi grænserne for konventioner, og vi gik til grænsen. Men vi gik ikke over grænsen,” sagde Inger Støjberg.

Inger Støjberg møder pressen på vej til den sidste dag i Rigsretten torsdag morgen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Fik en knude i maven

Det var en artikel fra Berlingske i januar 2016 om, at der var barnebrude på danske asylcentre, der fik Inger Støjberg til at træffe beslutningen om adskillelsen af asylpar. Hun sagde i Rigsretten, at hun stadig får en knude i maven over at tænke på, at der på danske asylcentre var piger, som var blevet tvangsgift som 12-13 årige og som nu boede og sov sammen med langt ældre mænd. Det var for at beskytte disse piger, at hun traf beslutningen om adskillelse. Men beslutningen skete i respekt for kravet om, at der skal ske en individuel vurdering, fastslog hun. Inger Støjberg godkendte således et ministernotat, hvori der stod, at der ville ske undtagelser.

”Indgrebet var og er for at beskytte pigerne imod tvang. Men jeg var godt klar over, at der kunne være enkelte piger imellem, som selv havde valgt deres ægtefælle. Det var derfor der var en mulighed for undtagelse,” sagde hun.

”Indgrebet var og er for at beskytte pigerne imod tvang”

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard var mødt op for at vise sin støtte til Inger Støjberg, som torsdag fik det sidste ord i Rigsretten. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I følge Inger Støjberg er det på intet tidspunkt under de sidste 33 retsdage i Rigsretten blevet bevist, at hun som minister bad nogen gøre noget ulovligt, dvs. at se bort fra kravet om individuel sagsbehandling.

”Jeg respekterede, at der var en ramme, og jeg fik at vide, at der ville blive administreret med respekt for loven. Jeg synes man skal spørge sig selv, hvordan i al verden jeg skulle vide, at der måske fandt en ulovlig administration sted (på asylcentrene, red.), når jeg netop havde godkendt et notat om, at der var undtagelser,” sagde Inger Støjberg.

”Jeg har ikke gjort noget galt”

Dommen afsiges den 13. december. Inger Støjberg og hendes forsvarere går efter en frifindelse, men skulle hun ende med at blive dømt, kommer Inger Støjberg ikke til at sige undskyld. Som hun indledte med at sige, da hun fik ordet til en sidste bemærkning:

”Jeg kommer ikke til at sige undskyld. Jeg kommer ikke til at bøje nakken, og jeg kommer ikke til at undskylde, hvad jeg har gjort og sagt, for jeg mener ikke, at jeg har gjort noget galt”.