Dine renter kommer til at stige

0
1873
Arkivfoto

Inflationen i Tyskland har ikke været højere siden de heftige år efter genforeningen. Og da resten af Eurozonen også ser stigende priser, er den europæiske centralbank ECB under pres for at hæve renterne

Når renterne stiger, styrkes valutaen. Og når Euroen går op, vil den danske nationalbank følge trop og hæve renterne. Selvom den danske økonomi er relativ stærk, så er kronen bundet til euroen og dermed er vores renter bundet til Eurozonens renter.

Tyskerne ser lige nu prisstigninger, der svarer til en inflation på 3,9 procent. Deres egen centralbank Bundesbank, der er underordnet ECB, forventer prisstigninger svarende til fem procent til jul.  De nuværende prisstigninger er de højeste i 28 år og prisstigninger på fem procent har tyskerne ikke set siden midten af halvfjerdserne.

Tyskerne er typisk meget optaget af inflation, fordi Tyskland var det eneste større land i Europa der har oplevet, hvor ødelæggende hyperinflation kan være. Og selvom det næsten er hundred år siden, gør det stadig tyskerne nervøse ved inflation.

Stadig optimister

Der er en håndfuld grunde til de stigende priser. Lige nu er det især udgifterne til energi, der er på vej op efter at være faldet i kælderen under sidste års nedlukninger – en stigning på mere end 12 procent på et år. For tyskerne er det samtidig udsigten til højere moms igen, der gør udslaget. Og så landets CO2-afgifter, der begyndte at slå igennem allerede fra januar.

Det får optimisterne til at tro på, at ECB venter lidt endnu med at hæve renterne, der ofte er negative. I de kredse skelner man nemlig med priser, der går op og ned som energi – og så priser der stiger og stiger. Den sidste, såkaldte strukturelle inflation skyldes for eksempel skatter eller lønstigninger. For eksempel slog stigende priser hos frisørerne tidligere igennem i inflationstallene.

Og nu er det så stigende priser hos de restauranter, der har overlevet nedlukningerne, der skaber uro. Og så det faktum, at ECB længe har pumpet milliarder af nye euro ud i omløb. Foreløbig planlægger banken at fortsætte med at gøre det hen over resten af året.

Kilder: ECB, Telegraph, Bild Spiegel