Igen, igen: Regeringen fjerner Grundtvig-forskning fra finansloven

0
1628
Finansminister Nicolai Wammen da han mandag præsenterede regeringens finanslovforslag for 2022. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringens finanslovsudspil er igen i år uden penge til næste års drift af Grundtvig Centret, der er midt i arbejdet med at digitalisere Grundtvigs mange værker. Uanstændigt, mener DFs forsknings- og uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl

For tredje år i træk har regeringens finanslovsudspil været ubehagelig læsning for medarbejderne på Center for Grundtvigforskning på Aarhus Universitet. Endnu en gang har den socialdemokratiske regering nemlig spillet ud med et finanslovsforslag, hvor der ikke er penge til at fortsætte Grundtvig Centrets arbejde med digitalisere og kommentere alle digterpræsten N.F.S. Grundtvigs 1068 værker. Et arbejde, der blev sat i gang i 2009 og som kræver 10 forskeres arbejde i 20 år, dvs. frem til 2029.

”Jeg skal ikke kunne sige, om det er udtryk for aktiv uvilje fra regeringens side, eller om det blot er en forhandlingsstrategi. Jeg håber naturligvis, at det ikke er aktiv uvilje. Men under alle omstændigheder skaber det uro og bekymring, at der hvert år skal være usikkerhed om, hvorvidt vi kan få midler til at gøre vores projekt færdigt,” siger centerleder Katrine Frøkjær Baunvig til Kristeligt Dagblad.

Har fået penge fra forskningsreserven

I 2019 og 2020 var der heller ingen penge til Grundtvig Centret i S-regeringens finanslovsudspil. Her blev de 9,9 millioner kroner, som det koster at drive centret i ét år, fundet i den såkaldte forskningsreserve, som Folketingets partier fordeler via en forhandling med uddannelses- og forskningsministeren.

Sådan går det muligvis også i år. Men Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl, der sidste år kæmpede for at få penge fra forskningsreserven til Grundtvig Centret, mener, at det er en urimelig måde at behandle centret og dets forskere på.

”Jeg synes faktisk, det er uanstændigt. Det er et 20-årigt forløb, der nu er over halvvejs, og så generer regeringen dem igen med at pille dem af finansloven. Jeg får fornemmelsen af, at regeringen gør det for at sådan nogle som mig så kan bruge kræfterne på dét, når forskningsreserven skal fordeles, og det bliver så det, jeg kan få,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl til ditOverblik.

Jens Henrik Thulesen Dahl, kommunal- uddannelses- og forskningsordfører. Foto: Steen Brogaard

Sender dårligt signal

Han mener, at regeringen ved endnu en gang at udelade Grundtvig Centret i sit finanslovsudspil viser, at den betragter arbejdet som ligegyldigt.

”Jeg synes, det her sender et ekstremt dårligt signal. Det er en regering, der siger den understøtter forskning, og så vil den spare pengene til det her. Man skylder både Grundtvig Centret og Grundtvig at sikre, at arbejdet kan gøres færdigt”.

Foreløbig er der brugt 120 millioner skattekroner på 12 års arbejde på Grundtvig Centret. Hvis arbejdet stopper nu, er det ifølge centerleder Katrine Frøkjær Baunvig usikkert, hvor meget udbytte man kan få af de første 12 års arbejde.

”Nu er vi der, hvor vores medarbejdere har oparbejdet den fornødne knowhow i at kunne læse og forklare Grundtvigs svært tilgængelige 1800-tals-dansk. Hvis ikke der afsættes midler til næste år, kan vi ikke forvente, at de bare holder sig standby til at genoptage det,” siger Katrine Frøkjær Baunvig til Kristeligt Dagblad.

N.F.S. Grundtvig (1783-1872) digter, præst, historiker, politiker og pædagogisk tænker. Han er en af de allerstørste skikkelser i dansk åndsliv.

Mærkesag for Fogh og Jelved

Center for Grundtvigforskning blev oprettet den 1. januar 2009 i tilknytning til Afdeling for Teologi på Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet. Arbejdet består i at udgive en digital kommenteret udgave af Grundtvigs værker og i den forskning og formidling, som knytter sig hertil.

Ideen til Grundtvig Centret kom i kølvandet på udgivelsen af Søren Kirkegaards skrifter. Som Kristeligt Dagblad skriver, var det oprindeligt en mærkesag for den daværende Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen og Det Radikale Venstres tidligere partileder Marianne Jelved, at der skulle afsættes midler til Grundtvig-udgivelsen.

Læs også:

Grundtvig Centret sikret med ny stor forskningsaftale

Læs mere om Center for Grundtvigforskning her