Regeringen stemte nej til DF-forslag. Nu fremsætter den næsten samme forslag selv

0
2239
Dansk Folkeparti fremsatte i efteråret 2020 et beslutningsforslag om at stramme reglerne for udstedelse af pas.

Lovforslag fra regeringen om at stramme reglerne for udstedelse af pas minder meget om forslag fra DF, som regeringen stemte nej til i foråret. ”Det er måske bare endnu et forsøg fra Socialdemokratiet på at stjæle vores politik,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup

Der var ingen støtte at hente fra regeringen, da Folketinget i februar behandlede et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om at stramme reglerne for udstedelse af danske pas.

Hvert år forsvinder tusindvis af danske pas, og Politiets Efterretningstjeneste (PET) advarer om, at de mange forsvundne pas udgør en sikkerhedsrisiko.

I 2019 forsvandt 33.000 pas – mange forsvandt på mystisk vis i posten på vej til borgeren – og i 2018 viste en opgørelse, at 65 procent af dem, der mister mere end tre pas, står registreret i Kriminalregistret.

Dansk Folkeparti foreslog derfor tre tiltag, der skulle begrænse antallet af pas, der forsvinder:

  • Der skal indføres en begrænsning på antallet af gange, man kan få udstedt et pas.
  • Man skal bestille og afhente passet ved personligt fremmøde hos borgerservice.
  • Det billede, der bruges i passet, skal tages samtidig med bestilling af passet.

Hvis forslaget var blevet vedtaget, havde regeringen været forpligtet til at fremsætte det som lovforslag inden sommerferien 2020.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) erklærede sig “grundlæggende enig” i at “vi skal værne om det danske pas og styrke passikkerheden,” da DFs forslag blev førstebehandlet. Men regeringen kunne ikke støtte beslutningsforslaget, meddelte han. I stedet ville den fremlægge sit eget lovforslag senere på året.

Det forslag er kommet nu. Og det minder meget om det DF-forslag, som regeringen sagde nej til i februar:

  • Antallet af gange, en dansk statsborger kan få udstedt et nyt pas, skal begrænses. Det skal højest være muligt at få nyt pas tre gange inden for en femårig periode.
  • Nye pas skal fremover hentes personligt hos kommunen, hvilket skal sætte en stopper for de mange pas, som hvert år på mystisk vis er forsvundet i posten.

“Lidt pudsigt”

Dansk Folkepartis retsordfører og gruppeformand Peter Skaarup glæder sig over, at regeringen nu er klar til at sætte ind overfor det omfattende misbrug af danske pas:

”Det er positivt, at regeringen fremsætter dette forslag. Vi har jo selv foreslået det for tid tilbage, så selve indholdet kan jeg ikke være utilfreds med,” siger han til ditOverblik.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Skaarup lader dog samtidig forstå, at han finder det lidt komisk, at regeringen først afviser et DF-forslag, for derefter at fremsatte næsten samme forslag:

”Det er rigtig fint, at Dansk Folkepartis ønsker bliver realiseret. Det er bare lidt pudsigt og bemærkelsesværdigt, at forslaget blev nedstemt dengang, vi fremsatte det. Nu fremsætter regeringen selv forslaget, så nu kan det åbenbart godt bruges alligevel. Det er måske bare endnu et forsøg fra Socialdemokratiet på at stjæle vores politik,” siger Peter Skaarup.

Kopi-regeringen

Det er ikke første gang, at regeringen fremsætter forslag, som DF tidligere har fremsat, konstaterer Peter Skaarup.

”Det er jo et smart trick, når man gerne vil have de gode politiske forslag til at se ud til at være ens egne. Men det skal bestemt ikke holde Dansk Folkeparti fra at fremsætte forslag eller komme med politiske budskaber – hverken nu eller i fremtiden,” siger han.

Dansk Folkepartis beslutningsforslag kan læses her