DF vil trodse EU og indeksere dagpenge til EU-borgere

0
1949
Arkivfoto

Dansk Folkeparti rejser forslag om indeksering af dagpenge for EU-borgere, så deres tages højde for leveomkostningerne i det EU-land, som modtageren bor i

18.866 kroner. Så meget er den højeste danske dagpengesats om måneden. Dét beløb kan man få rigtig meget for i mange østeuropæiske lande. Derfor er det urimeligt, at personer, der bor i Østeuropa, kan få udbetalt lige så meget som en dansker, hvis de arbejder i Danmark og bliver arbejdsløse.

Det mener Dansk Folkeparti, som nu genfremsætter sit forslag om en indeksering af dagpengene. Står det til DF, skal de dagpenge, som kan tages med til andre EU/EØS-lande, mens man søger job, indekseres, så det svarer til prisniveauet i det land, man opholder sig i. Det vil betyde, at en person, der bor i Bulgarien, kun skal have 6.922,55 kroner om måneden. Tilsvarende skal en person, der bor i Polen, kun have 7.852,25 kroner.

Urimeligt system

DF erkender, at forslaget sandsynligvis er i strid med EU-reglerne. Men partiet mener, at Danmark skal tage chancen og lade EU rejse en sag mod Danmark. For en sådan sag vil være en god lejlighed til at vise, hvor urimeligt det nuværende system er, mener DF.

”Den høje danske dagpengesats afspejler de høje danske leveomkostninger. Det er derfor blot rimeligt, at hvis man tager dagpenge med til udlandet, bør de således også afspejle leveomkostningerne i det land, man søger job i,” skriver DF i forslaget.

DF peger på, at forslaget er blevet endnu mere aktuelt, efter at EU pr. 1 marts har ændret reglerne, så man nu kan optjene ret til dagpenge på blot én måned.

”Grundet Danmarks høje ydelsesniveau kan man være bekymret for risikoen for spekulation i danske ydelser,” skriver DF.

I 2015 benyttede 1.618 personer sig af muligheden for at tage dagpenge med til udlandet. I 2017 var det antal vokset til 2.180 personer.

DF har tidlgiere fremsat et forslag om at indeksere børnechecken. Det forslag fik kun opbakning fra Enhedslisten.

Læs også: Kun DF og Enhedslisten er klar til at indeksere børnecheck for EU-borgere