DF vil skærpe straffen for at ødelægge kulturarv

0
1961
Den ødelagte statue af Frederik V er bragt i land igen. Busten af Frederik V står normalt på Kunstakademiets Billedkunstskoler. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politisk motiveret hærværk mod kulturarvsminder skal straffes med fængsel, foreslår Dansk Folkeparti i et nyt beslutningsforslag

Fredag indrømmede en institutleder fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, at hun har stjålet og ødelagt en 266 år gammel buste af Kong Frederik V. Står det til Dansk Folkeparti, skal den slags hærværks-aktioner straffes hårdt. DF fremsatte i slutningen af oktober et beslutningsforslag, som skal pålægge regeringen at fremsætte et lovforslag, der fordobler strafferammen for vandalisering af kulturarvsminder, statuer og mindesmærker.

“Vi har ikke råd til at få ødelagt fortidsminderne og efterfølgende lave den rette lovgivning. Derfor ønsker forslagsstillerne markant at ændre straffene, så man præventivt vil kunne forebygge selvjustitsen,” skriver DF.

Bange anelser

Forslaget kommer efter de mange sager om vandalisering af kulturarvsminder i udlandet, ikke mindst USA, hvor statuer er blevet væltet og ødelagt i forbindelse med antiracistiske demonstrationer.

Herhjemme er der endnu kun få sager om vandalisering af kulturarvsminder. Men sagen fra kunstakademiet giver bange anelser. Den viser nemlig, at man i visse miljøer finder det legitimt at ødelægge kulturarv som en del af en politisk kamp.

Katrine Dickkinck-Holmfeld – den institutlederen, der stjal Frederikv V-busten og smed den Københavns Havn – forsvarer således sit hærværk med, at hun og aktivistgruppen “Anonyme Billedkunstnere” ville sætte fokus på Danmarks fortid som kolonimagt.

Læs: Institutleder på Kunstakademiet ødelagde historisk statue: “Det var en happening”

Aktivistgruppen “Anonyme Billedkunstere” stjal busten fra kunstakademiet og stillede den op på havnekajen, hvor den blev skubbet i havnen og ødelagt. Her ses statuen fra en video, som aktivisterne offentliggjorde på nettet.

Fængselsstraf

Hærværk straffes i dag typisk med bøde, men DF mener, at der som minimum skal være fængselsstraf, hvis ødelæggelse af kulturarv er politisk motiveret.

“Danmark er og skal forblive en retsstat. Her er det ikke folket, der begrundet i politiske holdninger skal kunne vandalisere eller ødelægge de kulturarvsminder, som ikke lige findes acceptable ud fra en her og nu-politisk kontekst,” skriver DF i beslutningsforslaget.

Frederik d. V betegnes som kunstakademiets stifter, fordi han forærede Charlottenborg til kunstakademiet. Charlottenborg var bygget af Ulrik Christian Gyldenløve, som var involveret i slavehandel. Netop slavehandel var en af aktivisternes begrundelser for at smide Frederik V-busten i havnen.

DF advarer kraftigt mod tendensen med at censurere fortidens værker ud fra nutidens normer:

“Fortsætter denne tendens, vil man med nutidens øjne og meninger heller ikke
kunne have statuer af personer, som kunne have underbetalt arbejdere, kunne have været homofobisk, kunne have været sexistisk eller andet. Fortsætter det, kan en række ikoniske bygningsværker ligeledes blive revet ned, da de ikke er blevet bygget efter nutidens standarter i forhold til løn, arbejdsvilkår osv.,” skriver DF i beslutningsforslaget.

Beslutningsforslaget fra DF kan læses her

Læs også:

Institutleder på Kunstakademiet ødelagde historisk statue: “Det var en happening”