DF-rådmand til kamp mod rygning: Aarhus forbyder smøger på offentlige udearealer

0
1837
Jette Skive (DF), der er rådmand for social- og sundhedsområdet i Aarhus. Foto: Hanh Nguyen Andersen

Aarhus Kommune har vedtaget et forbud mod rygning på kommunens offentlige udearealer. Initiativet er taget af Dansk Folkepartis rådmand i Aarhus, Jette Skive

Med Dansk Folkepartis rådmand i Aarhus, Jette Skive, som bannerfører, er Aarhus Kommune gået det hidtil længste skridt i kampen for at begrænse rygning på kommunale områder. Som den første kommune i landet, har Aarhus Kommune netop besluttet at forbyde rygning på alle offentlige udearealer. Dermed bliver det forbudt at tænde en smøg på f.eks. legepladser, ved busstoppesteder og på udearealerne ved diverse lokalcentre, biblioteker, administrationsbygninger og sundhedscentre.

Rygeforbuddet blev vedtaget onsdag aften i byrådet, og der var ros fra de andre partier til Jette Skive, som er rådmand for Sundhed og Omsorg.

”Jeg tror, det kommer til at give genlyd over hele Danmark, og at mange andre kommuner vil følge efter. Vi er meget vidtgående men det er ment i en positiv forstand. Og det skyldes ikke mindst Jette Skive, der har indsatsen mod rygning som et stort hjertebarn,” sagde socialdemokraten Lone Hindø på byrådsmødet, ifølge Aarhus Stiftstidende.

Jette Skive: vi er nødt til at reagere

Jette Skive begrunder forbuddet med, at næsten 14.000 danskere hvert år på grund af rygning.

”Derfor skal vi reagere. Det her er et kraftigt signal om, at vi må tage ved lære af, at tiderne skifter, og vi skal tage et ansvar for kommende generationer, rygere som ikke-rygere. De næste generationer skal ikke kæmpe med de følger, som rygning medfører, og det ansvar har byrådet taget på sig,” siger Jette.

Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S), der også er formand for Kommunernes Landsforening (KL), glæder sig over beslutningen:

”Den sender et solidt signal til børn og unge om at rygning slet ikke hører hjemme i det offentlige rum, og på den måde kan vi forhåbentligt bidrage til at skabe nye generationer uden rygere. Da vi i sin tid som landets første kommune indførte røgfri arbejdstid, blev det anset som kontroversielt. I dag opleves det som helt naturligt, og sådan vil det også gå med røgfrie udearealer. Det er et vigtigt skridt i kampen mod de mange tobaks-dødsfald,” siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Slut med tobakssalg

Beslutningen betyder i øvrigt også, at der ikke længere må sælges tobak ved events og arrangementer i Aarhus støttet af Aarhus Kommune, og der må heller ikke sælges tobak i kommunalt ejede bygninger.

Aarhus var landets første kommune, der indførte røgfri arbejdstid for medarbejdere i kommunen. Det skete nogle år efter den første rygelov, som i 2007 fjernede rygningen fra restauranter og de fleste barer og værtshuse.

Udover forbud mod rygning på flere udearealer, har rådmand Jette Skive indgået en aftale med Gadeforeningen Strøget om en kampagne i en periode, der skal opfordre folk til ikke at ryge.

Aarhus’ beslutning har inspireret Dansk Folkeparti i København til at foreslå et lignende forbud i København. Læs mere i ditOverblik her:

DF i København vil forbyde rygning på offentlige udearealer