MORGEN: DF-formand kritiserer aftale: Vi fik for lidt indflydelse | Saudiarabisk selskab sidder på dansk corona-vaccine

0
1840
Natten til fredag blev regeringen og Folketingets partier enige om at udvide genåbningen af Danmark, så blandt andet frisører kan åbne på mandag. Det skriver Ritzau, fredag den 17. april 2020. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Bred politisk aftale: Frisører, køreskoler og ”visse liberale erhverv” får lov at genåbne

Folketingets partier blev i nat efter lange forhandlinger enige om at en række liberale erhverv, forskningslaboratorier og domstole skal åbnes fra på mandag

GENÅBNING | Regeringen og Folketingets partier er efter lange forhandlinger natten til fredag blevet enige om en åbning af en række erhverv i Danmark. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse til Ritzau og flere partiledere på de sociale medier.

”Er ualmindeligt glad for, at alle Folketingets partier her til aften (nat er det jo i virkeligheden nu) er enige om at udvide den første fase af genåbningen en smule,” skriver Mette Frederiksen på Facebook.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er tilfreds med, at flere erhverv får lov at åbne op, men han havde gerne set et større fokus på ældres udfordringer.

”Fint med begrænset udvidelse af genåbningen: Der åbnes for liberale erhverv. Vi har også ønsket større fokus på de ældres problemer i denne tid – det skal ske nu! Til gengæld udestår flere ting: Bl.a udendørs kultur- og andre aktiviteter og unge tilbage til efterskolen,” lyder det fra DF-formanden.

Fra på mandag må flere virksomheder, der har været lukket siden midten af marts, åbne igen.

Det gælder ifølge Ritzau blandt andet: Frisører, køreskoler, domstole, Kriminalforsorgen med henblik på afsoning, forskningslaboratorier og “visse liberale erhverv”.

Aftalen om genåbning kan læses på Statsministeriets hjemmeside her.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Carsten Lundager

Kristian Thulesen Dahl: Vi fik for lidt indflydelse på aftale

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener, at nattens aftale om yderligere genåbning af Danmark er forhastet. Partierne fik for lidt indflydelse, siger han til Ritzau

GENÅBNING 2 | Selv om Dansk Folkeparti er med i den aftale, som natten til fredag blev indgået om yderligere genåbning af Danmark, så kritiserer DFs formand Kristian Thulesen Dahl, at partierne har haft for lidt indflydelse på aftalen.

“Det som statsministeren på forhånd sagde, at regeringen ønskede ville åbne som det næste, det er det, som åbner. Så enkelt kan det siges,” siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

“Vi havde ønsket at få regnet på andre kombinationer af åbning, men det var ikke muligt. Jeg spurgte helt konkret, om vi ikke havde mulighed for at forhandle videre i dag, men det var der simpelthen ikke mulighed for, og det er jo statsministeren, der vælger det,” siger Kristian Thulesen Dahl.

“Vi havde ønsket at få regnet på andre kombinationer af åbning, men det var ikke muligt”

Kristian Thulesen Dahl til Ritzau

I følge Ritzau ønskede DF at få beregninger for en anden fordeling, hvor visse liberale erhverv måtte vente til gengæld for at efterskoler kan åbne de sidste seks uger af skoleåret. Men det blev afvist.

Når DF trods utilfredshed sagde ja til aftalen, så skyldes det i følge Kristian Thulesen Dahl, at det er skrevet ind, at partierne skal involveres mere i arbejdet med den videre genåbning.

Ekstra Bladet i dag.

Corona-vaccine udvikles på Amager, men tilhører saudisk selskab

Frasalget af staten vaccinefabrik på Amager i 2016 betyder, at saudisk selskab, der støtter Det Muslimske Broderskab, kontrollerer udviklingen af dansk coronavaccine, skriver Ekstra Bladet

VACCINE | “Nu udvikler shariasheiken coronavaccine”. Sådan lyder overskriften i en artikel i dagens udgave af Ekstra Bladet. “Shariasheiken” er sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih, han står i spidsen for det saudiarabiske familiedynasti Aljomaih og det er såmænd dem, der ejer vaccinefabrikken AJ Vaccines på Amager, som de købte i 2016 af den danske stat for bare 15 millioner kroner. Ejerskabet sker via et selskab i skattelyet Cayman Island.

I følge Ekstra Bladet betyder det saudiske ejerskab, at Danmark ikke har kontrol med den coronavaccine, som AJ Vaccine, der er nabo til Statens Serum Institut på Amager, er i gang med at udvikle. Derfor har eksperter, herunder Rigsrevisionen, kritiseret salget af vaccinefabrikken.

“Når vi sælger vaccineproduktionen, mister vi kontrollen over forsyningssikkerheden og den statslige mulighed for selv at kunne beslutte i en krisetid, om vi skal omstille en produktion, hvis det kan lade sig gøre. Vi er nu afhængige af, at et privat selskab vil stille deres produktion til rådighed, og det bliver jo sat på spidsen i en tid, hvor mange lande efterspørger den samme vaccine. Så salget stiller Danmark og danskerne i en mere sårbar situation,” siger professor fra Roskilde Universitet Ole Helby Petersen til Ekstra Bladet.

I følge Ekstra Bladet har Aljomaihgruppen støttet Det Muslimske Broderskab via sin bank, Arcapita, der er styret efter sharialov.

Salget af vaccinefabrikken skete under de daværende sundhedsministre Nick Hækkerup (S) og Sophie Løhde (V), og blev igangsat af daværende finansminister Bjarne Corydon.

Mange præster har fundet alternative løsninger, når guds ord skal forkyndes under corona-nedlukningen. Her er det sognepræst Andreas Bøge fra Ansgarkirken i Aalborg, der 1. påskedag holdt Drive In gudstjeneste  på parkeringpladsen ved lufthavnen i Aalborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Genåbning af Danmark: Hvor blev Folkekirken af?

Stadig ingen plan for genåbning af kirkerne. Det kritiseres af bl.a DFs kirkeordfører Marie Krarup

FOLKEKIRKEN | Hvilken plan er der for genåbning af Folkekirken efter coronakrisen? Det spørgsmål stiller flere kritikere i Kristeligt Dagblad. De mener, at folkekirken er blevet glemt af politikerne.

“Det er lidt beskæmmende, at kirken ikke indgår i nogen form i statsministerens pressemøder. Vi er den organisation i Danmark, der har den største medlemsprocent overhovedet, så jeg savner, at vi bliver adresseret,” sagde sognepræst Kathrine Lilleør torsdag til Kristeligt Dagblad.

Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup har ikke glemt folkekirken. Før påske kritiserede hun, at der ikke kunne findes en løsning, så kirkerne kunne åbne op i påsken, og hun er enig med Kathrine Lilleør og andre kritikere, som efterlyser en genåbningsplan for kirken:

“Jeg er vred over, at kirken ikke er med i en åbningsplan. Ikke nok med, at man bare lukkede kirkerne i påsken uden at undersøge, om det var muligt med coronasikrede andagter, så er kirkerne heller ikke med i åbningsplanerne. Kirken har ingen betydning for regeringen,” skrev Marie Krarup torsdag på Twitter.

“Kirken har ingen betydning for regeringen”

Marie Krarup, kirkeordfører (DF), på Twitter

Professor emeritus Tim Knudsen mener, at regeringens manglende fokus på kirken skyldes en svag ledelse af folkekirken, herunder en svag kirkeminister:

“Om kirkeminister Joy Mogensen (S) kan man sige, at hun ikke har en stærk position i sit parti. Hun er ikke vant til Folketinget. For at sige det skrapt, er hun en ekspeditionsminister for regeringsledelsen. Derfor taler hun ikke med stor vægt i denne regering. Det er en del af forklaringen,” siger Tim Knudsen til Kristeligt Dagblad.

Læs mere i Kristeligt Dagblad her.

TWITTER & FACEBOOK

DFs gruppeformand Peter Skaarup kritiserer på Twitter Radikal Ungdoms “fødselsdagshilsen” til Dronning Margrethe. Budskabet var, at RU vil afskaffe kongehuset:

DFs kirkeordfører Marie Krarup er utilfreds med, at der ikke er lavet en plan for genåbning af folkekirken: