Kineserne forhindrer forskning i årsagerne til den nye coronavirus

0
9207
En mand bliver testet for Covid-19 i Wuhan i Kina, hvor virussen første gang blev registreret. Foto: Hector RETAMAL / AFP

Kineserne har travlt under denne fase af coronakrisen – i særlig grad med at sælge udstyr til Vesten og med at forhindre forskning i hvad der udløste sygdommen

Fra dagens nyheder fremgår det, at kineserne vidste nok til at de burde have grebet ind før den ulyksalige nytårstid, hvor virus blev spredt i Kina og til nabolande. Samtidig stiger mistanken til, at kineserne har – formentlig ved et uheld – spredt denne virus selv efter et uheld på et laboratorium i Wuhan, der netop forsker i corona virus. Klart er det, at kineserne gør, hvad de kan for at holde det hele skjult.

Udenlandske forskere har længe tvivlet på den officielle forklaring, hvor efter sygdommen opstod spontant på et marked for levende dyr i Wuhan. For af de 41 smittede fra de allerførste dage, havde 13 ingen kontakt til markedet, og dermed er det usandsynligt at sygdommen udelukkede stammer derfra. Samtidig er det stadig mere sandsynligt, at denne virus spredte sig fra området, hvor man finder dette laboratorium.

Kineserne reagerer hårdt på kritikken. Deres diplomater i London og Washington har protesteret heftigt over de vestlige mediers gennemgang af sagen. Særligt britiske Daily Mail bliver kritiseret for at have bragt en historie om, hvordan laboratoriet skal have brugt levende svin i deres forskning.

Ved eksperimenter med en afart af corona virus, hvor de ansvarlige vidste, at den kunne smitte fra dyr til menneske, skal uheldet så være sket. En medarbejder kom i berøring med blod fra et svin og tog så senere sygdommen med hjem.

Udover at gå til modangreb på vestlige journalister forsøger styret i Beijing at forhindre fri forskning til sygdommens udspring. Styret har pålagt landets egne videnskabsfolk en vidtgående censur – de må ikke offentliggøre artikler om emnet uden at de er godkendt af studiet. Samtidig har man fjernet en videnskabelig artikel fra nettet, der netop kalder det sandsynligt, at smitten kom fra laboratoriet.

Artiklen var fra South China University of Technology. Forskerne skrev her ligefrem, at kilden til sygdommen ”sandsynligligvis” var netop laboratoriet med navnet Wuhan Center for Disease Control and Prevention (på dansk Sygdomskontrol og Forebyggelse). I øvrigt ligger centeret kun 300 meter fra det marked, der ellers får skylden for udbruddet.

På æggeskaller

På det politiske plan går alle rundt som på æggeskaller for ikke at udfordre stormagten Kina. Selv den amerikanske præsident er holdt op med at kalde sygdommen for den kinesiske virus. Men Donald Trump kunne på sit seneste pressemøde alligevel ikke lade være med at stikke til sagen om det mystiske laboratorium i Wuhan.

(USAs præsident Donald Trump på et pressemøde tirsdag. Foto: ALEX WONG/Ritzau Scanpix

TV-netværket Fox News har bragt en historie om laboratoriet med mange detaljer og som minder om historien fra britiske Daily Mail. Kilderne til historien er anonyme, men ifølge Fox News er der en række kilder, der bekræfter det overordnede billede. Det er typisk journalistsnak for kilder i efterretningstjenesterne.

Ifølge historien er der tale om sjusk i en grad, så det ville være kriminelt i Vesten. En praktikant skal være blevet smittet med virus i laboratoriet og har derefter smittet sin kæreste. Denne virus beskrives som en naturligt forekommende variant af corona virus, som forskerne i laboratoriet har dyrket fra prøver fra de flagermus, som de studerer.

På pressemødet ville journalisten John Roberts fra Fox News vide, om præsidenten kunne bekræfte indholdet af historien. Han svarede, at det måtte man vente og se. Og Trump tilføjede:

”Well, jeg ønsker ikke at sige det sådan, men jeg vil fortælle mere om den sag og så må vi se.”

Fortsættelse følger.

Kilder: BBC, Fox News, focus.de, Daily Mail, Science, Washington Post.