DF-ordfører: Lad kulturlivet åbne delvist op nu

0
2261
Den Gamle By i Aarhus er en af de kulturinstitutioner, der ikke kan få del i de hidtidige hjælpepakker. Foto: Den Gamle By

Udsigt til akuthjælpepakke til teatre, museer og revyer. Dansk Folkepartis kulturordfører Pernille Bendixen foreslår, at kulturlivet får lov at lukke delvist op nu. “Det er nødvendigt, hvis vi skal holde kulturlivet i gang,” siger hun

Trods flere hjælpepakker på kulturområdet, så ved revyer, teatre, museer og musikfestivaler stadig ikke, hvilken hjælp de vil få til at klare sig gennem coronakrisen. Alle står de til tabe millioner, og flere styrer direkte mod konkurs. Men trods flere forhandlinger med kulturminister Joy Mogensen (S), er der endnu ikke fundet en løsning.

Men nu skulle en akuthjælpepakke til den del af kulturlivet, der falder udenfor de hidtidige hjælpepakker, være tæt på. Fredag forhandler partierne med finansminister Nicolai Wammen, og forventningen er, at akuthjælpen til kulturen kommer på plads i den forhandling.

DF: Der skal findes en løsning nu

Men det er også på høje tid, understreger Dansk Folkepartis kulturordfører Pernille Bendixen. Hun har deltaget i adskillige forhandlinger med kulturministeren over de seneste uger og har flere gange slået til lyd for en akuthjælpepakke.

”Der er mange, der er i klemme, fordi der endnu ikke er fundet en løsning, så de kan få kompenseret deres manglende billetindtægter. Man kunne sagtens have fundet en løsning noget tidligere, og vi skylder de mange, der ikke ved om de er købt eller solgt, at komme med en afklaring,” siger Pernille Bendixen.

Hun tilføjer, at der også skal findes en løsning for musikfestivalerne:

“Ellers får vi heller ingen festivaler til næste sommer, for så er de gået konkurs”.

Pernille Bendixen, fungerende kulturordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

“Delvis åbning må være mulig”

I sidste uge lancerede Pernille Bendixen et forslag om, at kulturvirksomheder skulle have lov at åbne delvist op, så de kan spille/åbne for et mindre publikum. Dermed kan de komme i gang, og staten kan så kompensere den reducerede omsætning, foreslog Pernille Bendixen.

Dét forslag nåede imidlertid aldrig at blive diskuteret. For de forhandlinger, som kulturministeren indkaldte til i påskedagene, blev aflyst i sidste øjeblik. Men nu håber Pernille Bendixen, at forslaget om en delvis genåbning af kulturlivet, kan komme i spil – og gerne så hurtigt som muligt.

”Jeg synes fint, at teatre og museer kan åbne delvist op nu. Særligt dem med udendørs aktiviteter. Det tror jeg overhovedet ikke vil være noget problem at styre, og jeg synes det er vigtigt, hvis kulturlivet skal kunne holde hjulene i gang,” siger Pernille Bendixen.

Hun fortæller at ordførerne har fået masser af henvendelser med forslag om genåbning fra kulturlivet. Her peges netop på, at der kan laves en delvis genåbning, hvor man får lov at lukke et begrænset publikum ind pr. gang, hvis man sikrer der holdes afstand osv.