DF-politiker står i spidsen for Nyborgs grønne kurs

0
1341
Carsten Kudsk er formand for ældreudvalget og viceborgmester i Nyborg Kommune. Og så er han formand for kommunens grønne udvalg.

Dansk Folkepartis Carsten Kudsk er formand for udvalget for grøn omstilling i Nyborg Kommune. Han står i spidsen for en grøn politik, der har fokus på konkret politik fremfor højtflyvende skåltaler

“Formand for Udvalget for grøn omstilling”. Det lyder måske ikke som den mest oplagte politiske post for en DFer, men det er det i Nyborg Kommune. Her har Dansk Folkepartis viceborgmester Carsten Kudsk været formand for det grønne udvalg, siden det i 2015 blev nedsat som et såkaldt §17-4 udvalg, dvs. et midlertidigt politisk udvalg, takket være en politisk aftale mellem DF og Venstre.

Og selv om SF og Socialdemokratiet har forsøgt at få fjernet Carsten Kudsk fra posten og få udvalget nedlagt og lagt ind under teknisk udvalg, eksisterer det fortsat, stadig med Kudsk for bordenden. Og det er nu så populært, at Nyborgs borgmester, venstremanden Kenneth Muuhs, har valgt at blive menigt medlem, ligesom flere andre byrådsmedlemmer står på spring for at komme med.

Udvalget udstikker den grønne kurs for Nyborg Kommune. Netop nu er et forslag til en grøn omstillingspolitik, der lever op til FNs verdensmål, sendt i høring. Tidligere har udvalget udarbejdet et bæredygtighedskodeks for byggerier.

“Vi prøver at være meget konkrete. Det skal ikke være store, forkromede planer, som ikke er realistiske gennemføre. Vi har fokus på realistiske målsætninger, der er til at arbejde med. Vores kodeks til byggerier handler f.eks. konkret om, hvordan der kan bygges med genanvendelige materialer osv., der lever op til verdensmålene,” forklarer Carsten Kudsk, der også er formand for kommunens ældreudvalg.

Nyborg har udvalgt syv af FNs verdensmål, som der er fokus på i forslaget til grøn omstilling.

Kan en DFer være grøn?

Udvalget refererer direkte til Økonomiudvalget og har været gode til at finde eksterne samarbejdspartnere. Det giver synlighed og respekt udenfor rådhuest, siger Carsten Kudsk.

Han fortæller, at han tit bliver mødt med synspunktet at “du er DF’er, så kan du da ikke være grøn”. Men for Carsten Kudsk giver det god mening, at kommunens grønne udvalg har en DFer som formand:

“Jeg kigger på det her område med forretningsmæssige briller. Hvordan kan vi lave en grøn omstilling, der også kan åbne nogle muligheder for vores erhvervsliv. Grøn omstilling skal ikke være store, højtflyvende skåltaler. Vi vil vise vejen til konkrete løsninger, der er realistiske for borgerne,” siger Carsten Kudsk.