DF og SD delte politiske erfaringer over rådhuspandekager i København

0
1950
DFs spidskandidat og gruppeformand i København, Finn Rudaizky , fortæller om arbejdet i Borgerrepræsentationen og i Regionsrådet. Foto: Steen Trolle

Dansk Folkeparti i København var fredag vært for et besøg af regionspolitikere fra Sverigesdemokraterne. DFs formand i København håber, at besøget kan bane vejen for et tættere samarbejde mellem nationalkonservative partier i Norden

Fredag var der svensk besøg på Københavns Rådhus. Det var Dansk Folkeparti i København, som havde besøg af en delegation af regionspolitikere fra Sverigesdemokraterne (SD).

De syv SD-politikere kommer fra Regionfullmäktigen i Jönköpings Län, der svarer til et regionsråd i Danmark. De havde erfaringer med Sverige, der lød som et ekko af ting, som DFs politikere også har oplevet.

”I starten ville ingen lytte til os i Länet, men året efter stillede de samme forslag som os. Nu har vi fået mere indflydelse, for de andre partier har fundet ud af, at vi får fremgang, når de prøver at holde os ude,” fortalte Samuel Godrën, länsmedlem for SD.

Andre kunne fortælle om chikane fra bl.a. fagforeninger, der ikke vil have dem som medlem, og om at skulle undlade at fortælle om sit politiske engagement på arbejdspladsen, fordi man ellers risikerer at blive fyret.

De politiske sager, som SD arbejder med i länet, minder også om Danmark. For eksempel begrænsning af tolkeudgifter, der er løbet løbsk, og om en mulighed for at ældre patienter skal kunne vælge en læge, der taler svensk, så de forstår, hvad der bliver sagt.

Fællesfoto fra overborgmesterens stol i Borgerrepræsentationen.

Håber på tættere samarbejde

Det var svenskerne, der havde kontaktet DF i København, og her er formand Jens Vornøe superglad for besøget. Han håber fredagens besøg på rådhuset, hvor DF bød på Københavns berømte rådhuspandekager i et sidelokale til Borgerrepræsentationens mødelokale, kan blive starten på et tættere samarbejde.

De lokale DF’ere er allerede inviteret til Jönköping, og Vornøe, der er medlem af DFs hovedbestyrelse, håber i det hele taget, at DF kan knytte tættere kontakter til Sverigesdemokraterne, Fremskridtspartiet i Norge og De Sande Finner i Finland.

”Vi har meget til fælles, så hvorfor skulle vi ikke mødes noget oftere og udveksle erfaringer. Partierne mødes i forvejen via Nordisk Råd og vi har haft besøg af Jimmie Åkesson (SD’s leder) på årsmødet i Herning i 2018, så jeg kunne sagtens se for mig, at vi knytter tættere kontakter også på lokalt niveau, ligesom vi kunne have lederne fra de andre partier med på årsmødet og lave forskellige fælles aktiviteter sammen på nordisk plan,” siger Jens Vornøe.

Foto: Steen Trolle
DFs formand i København. Jens Vornøe, glæder sig over fredagens besøg fra SD, som han håber kan bane vejen for et tættere samarbejde med ligesindede partier i Norden.
To af de svenske gæster studerer DFs lokale valgmateriale, mens spidskandidat Finn Rudaizky fortæller om arbejdet i Borgerrerpæsentationen og i Regionsrådet, Foto: Steen Trolle