DF i København: Opkald plads i København efter Lars Vilks

0
1585
Lars vilks fotograferet i 2010. Han måtte leve under konstant politibeskyttelse, siden han i 2007 tegnede Muhammed som hund i en rundkørsel. Foto: FRANCOIS CAMPREDON / AFP

Dansk Folkeparti i København vil ære den svenske muhammedkunstner Lars Vilks, som døde søndag i en trafikulykke, med plads i København

Den svenske kunstner Lars Vilks, som søndag blev dræbt sammen med to betjente i en trafikulykke ved Markaryd i Småland, bør æres med et stednavn i København.

Det mener Dansk Folkeparti i København, som nu vil fremsætte et forslag i Borgerrepræsentationen om at opkalde en plads eller gade i København efter Lars Vilks.

Lars Vilks tegnede i 2007 en karikaturtegning af profeten Muhammed. Tegningen udløste dødstrusler fra islamister og terrorbevægelsen Al-Quada udlovede en dusør på 100.000 dollars til den person, der dræbte Lars Vilks. Som konsekvens måtte Lars Vilks leve under politibeskyttelse 24 timer i døgnet.

I februar 2015 deltog Lars Vilks i det debatmøde om ytringsfrihed og blasfemi i Krudttønden i København, som blev angrebet af terroristen Omar El-Hussein. Det var det angreb, der kostede filminstruktøren Finn Nørgaard livet. Omar El-Hussein, der samme aften skød og dræbte Dan Uzan, der stod frivillig vagt foran den jødiske synagoge i København, havde forud for angrebet søgt på Krudttønden og Vilks’ navn på en internetcafé.

”Vi vil gerne ære Lars Vilks som en kunstner der kæmpede for ytringsfriheden på trods af meget store personlige omkostninger. Den rigtige måde at gøre det på er at opkalde en plads eller en gade efter ham i København, så han altid fremover er en del af københavnernes bevidsthed,” siger Finn Rudaizky, som er gruppeformand for Dansk Folkeparti på Københavns Rådhus.

Finn Rudaizky, Dansk Folkeparti, er gruppeformand for DF i Borgerrepræsentationen i København.

Nægtede at trække sig

Trods terrortruslen nægtede Lars Vilks at trække sig som debattør og kunstner, og han var flere gange i Danmark. Ni måneder efter angrebet på Krudttønden deltog han i en konference om ytringsfrihed på Christiansborg.

”Jeg vil ikke trække mig som forelæser og deltager i konferencer, bare fordi jeg har en terrortrussel over hovedet. Det er vigtigt at forsvare de ting, man tror på,” sagde Lars Vilks på et tidspunkt.

Der er flere gange blevet afsløret konkrete attentatplaner mod Lars Vilks. I 2018 blev en 53-årig irsk-algerier idømt 15 års fængsel i USA for at have forsøgt at rekruttere personer til at slå Lars Vilks ihjel. Manden havde bl.a. hyret den berygtede Colleen LaRose, kendt som “Jihad Jane”, til opgaven.

Flere af Lars Vilks værker er også blevet udsat for hærværk.

”Vi skal ære dem der på vegne af os alle sammen kæmper for ytringsfrihed og vores frie og demokratiske samfund. Lars Vilks var en af dem, som netop kæmpede for os alle,” siger Finn Rudaizky.