DF kræver svar: Hvorfor fik Folketinget forkerte oplysninger om NemKonto-svindel?

0
1656
Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

For anden gang har Digitaliseringsstyrelsen afleveret en redegørelse om Nemkonto-svindel, der indeholder forkerte oplysninger. Ren molbohistorie, siger DFs Peter Skaarup til DR

”Det er jo en ren molbohistorie efterhånden”.

Sådan siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til Danmarks Radio efter afsløringer af, at Digitaliseringsstyrelsen for anden gang har afleveret en redegørelse om svindel med Nem ID og Nemkonto, som ikke er retvisende.

DR har via aktindsigt afsløret, at Digitaliseringsstyrelsen i den seneste redegørelse beskriver omfanget af svindel med Nemkonto som mindre, end det er i følge styrelsens egne interne oplysninger. Læs mere på DR her

Derfor kalder Skaarup nu både finansminister Nicolai Wammen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd. Skaarup vil vide, hvorfor Folketinget er blevet vildledt og hvad der er gjort for at rette op på fejlene.

Han kræver desuden svar på, hvilke konsekvenser sagen får for de medarbejdere i Digitaliseringsstyrelsen og Finansministeriets departement, der står bag de fejlagtige redegørelser.

Samråd for anden gang

Det er anden gang finansminister Nicolai Wammen skal stå skoleret om sagen i et samråd:

”Først dukker sagen med sikkerhedsproblemerne med NemID op. Vi kalder i samråd. Der kommer en redegørelse, og nu kommer der en ny redegørelse, som der også er fejl i. Og i virkeligheden prøver at bilde os ind, at der er styr på tingene. Og det er der jo tilsyneladende ikke,” siger Peter Skaarup til DR.

”Nu mener jeg, at finansministeren og regeringen selv må gå ind og tage hånd om det her, så vi får sikkerhed for, at de informationer vi får i Folketinget i hvert fald er de rigtige,” siger han.

V-ordfører: Fuldstændig grotesk

Også SF og Venstre ser stærkt kritiske på håndteringen af sagen.

“Det er jo fuldstændig grotesk. Som folketingsmedlemmer skal vi jo være med til at kontrollere regeringen og kontrollere lovene her i landet. Det kan vi simpelthen ikke, når vi udstyres med forkerte oplysninger gang på gang,” siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

Ifølge DR har det vist sig, at NemKonto-systemet i mindst fem år er blevet misbrugt til svindel. Det er sket ved, at kriminelle ændrer personers Nemkonto, så pengene fra f.eks. løn og pension overføres til en konto, som den kriminelle kontrollerer. DRs afsløringer har vist, at myndighederne har fået talrige advarsler om den mulige svindel, men det førte ikke til opstramninger i systemet, ligesom Digitaliseringsstyrelsen tilsyneladende har underdrevet antallet af svindelsager.

Først efter DRs afsløringer er der blevet strammet op, så man nu får et fysisk brev med en aktiveringskode, hvis Nemkontoen skal ændres til en anden bankkonto.

Tidligere artikler:

DF kalder minister i samråd: Terrordømte brødre på fri fod svindlede for millioner