DF kalder minister i samråd efter coronaudtalelser: “Det er total vildledning”

0
1649
Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller om smitteudviklingen på et af regeringens coronapressemøder. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) gav vildledende oplysninger på coronapressemøde, afslører aktindsigt, som BT har foretaget. “Han har ført offentligheden bag lyset,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup, der nu kalder ministeren i samråd

Total vildledning og dybt uacceptabelt. Sådan siger Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, efter at BT mandag aften afslørede, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde om coronakrisen den 13. marts gav et svar, der – ser det ud til – var alt andet end korrekt.

Avisen skriver, at Heunicke på pressemødet om nedlukningen af Danmark lod forstå, at beslutningen om at lukke skoler bl.a. skete efter samtaler med Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm. Men BT kan afsløre, at Søren Brostrøm gav den stikmodsatte anbefaling i en mail til Sundhedsministeriet to dage forinden Her frarådede sundhedsdirektøren at lukke skoler.

Heunicke sagde sådan her om lukning af skoler på pressemødet, hvor han stod ved siden af Søren Brostrøm:

“Det er først og sidst en politisk beslutning. Det er klart, vi rådfører os, og vi har mødtes, Søren, jeg kan ikke sige, hvor mange gange vi har talt i telefon sammen og også mødtes fysisk efterhånden, med flere meter mellem os, tidlig morgen og sen aften. Så tæt, tæt rådgivning fra dig og Seruminstituttet og vores andre eksperter”.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på et af coronapressemøderne i Statsministeriet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Men den “tætte, tætte rådgivning” lød helt anderledes. BT har fået aktindsigt i en mail, som Søren Brostrøm sendte 11. marts til Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels. Her skrev han:

“Vedr. spørgsmål om fuldstændig lukning af vuggestuer, børnehaver, dagtilbud, skoler, så kan vi ikke ud fra sundhedsfaglige grunde anbefale et sådant tiltag i den nuværende situation”.

Sten Bønsing, der er professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, siger til BT, at  ministerens udtalelser er vildledende. Ministre har pligt til at sige sandheden. Derfor burde Heunicke have oplyst, at Søren Brostrøm anbefalede det modsatte: at man ikke lukkede skolerne.

Minister kaldes i samråd

Dansk Folkeparti vil nu indkalde sundhedsministeren til et samråd.

“Det er totalt vildledende. Heunicke skal forklare, hvorfor han har ført offentligheden bag lyset,” siger Peter Skaarup til BT.

“Det er svært at have tillid til sundhedsministerens ageren under coronakrisen. Hvis man kan finde på at manipulere med sådan nogle udtalelser, hvad kan man så ellers finde på at manipulere med,” fortsætter han.

Peter Skaarup kommenterer sagen på Twitter.

Tidligere har DFs ordfører Liselot Blixt til ditOverblik sagt, at hun har mistet tilliden til sundhedsministeren:

“Jeg stoler ikke på ham. Der har været så mange ting, hvor man siger ét og gør noget. De har fået hele Folketinget til at lave en hastelovgivning, hvor man så regner med, at man efterfølgende bliver inddraget. Men det er vi ikke blevet. Vi er bare blevet orienteret,” sagde Liselott Blixt blandt andet.

Heunicke “ser med sindsro” frem til undersøgelse

Selv mener Magnus Heunicke, at han ikke har gjort noget forkert:

“Jeg ser med sindsro frem til undersøgelseskommissionen, for den vil vise, at regeringens resolutte og konsekvente håndtering var afgørende for, at vi i Danmark fik epidemien under kontrol og dermed undgik den overdødelighed, som man på tragisk vis har set i andre lande,” skriver han i en mail til BT.

Læs BT her: Professor: Sundhedsminister gav vildledende oplysninger

Læs også: Liselott Blixt: Jeg har ingen tillid til sundhedsministeren