Minister skal svare på spørgsmål om ansatte i Udlændingestyrelsen med dobbelt statsborgerskab

0
4620
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Carten lundager

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har bedt udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye redegøre for, hvor mange personer med dobbelt statsborgerskab, der arbejder i Udlændingestyrelsen og hvordan de sikkerhedsgodkendes

Dansk Folkeparti vil nu have udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at redegøre for, hvordan ansættelser af personer med dobbelt statsborgerskab sker i Udlændingestyrelsen. DF vil bl.a. vide, om der sker en sikkerhedsgodkendelse af personerne, sådan som der sker i eksempelvis Forsvaret.

Desuden vil DF vide, hvor mange personer med dobbelt statsborgerskab, der er ansat i styrelsen og hvilke funktioner, de varetager.

Det er Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, der rejser sagen. DF-formanden har stillet en række spørgsmål til ministeren, blandt andet dette:

“Udlændingepolitik er i høj grad også sikkerhedspolitik, da det værner os mod udefrakommende trusler. Mener ministeren ikke, at der er en række stillinger i det offentlige, heriblandt i Udlændingestyrelsen, som kun bør bestrides af danskere, hvis loyalitet ikke kan betvivles?”.

Martin Henriksen: Undergravende for tilliden

Spørgsmålene kommer i forlængelse af den debat, som DFs tidligere udlændingeordfører og nuværende hovedbestyrelsesmedlem Martin Henriksen rejste tidligere på sommeren om en konkret medarbejder i Udlændingestyrelsen, Soma Mayel, der både har dansk og afghansk statsborgerskab.

Martin Henriksen delte en artikel fra Document.dk på Facebook og skrev bl.a. følgende i et opslag om Soma Mayel, der er jurist og har været ansat i Udlændingestyrelsen siden 2015:

“Efter min opfattelse er det ikke holdbart, at der sidder afghanske statsborgere, eller andre udenlandske statsborgere, i Udlændingestyrelsen, som er med til at afgøre om hvorvidt andre afghanere, og andre udlændinge, kan få lov til at bo og leve deres liv i Danmark. På mig virker det undergranvede for tilliden til udlændingesystemet. Det burde selvsagt være danskere, der træffer afgørelser om den slags. Det handler jo om det danske folk, og ikke om alt muligt andet”.

“Det handler jo om det danske folk, og ikke om alt muligt andet”

Martin Henriksen på Facebook
Martin Henriksens opslag på Facebook.

Opslag vakte forargelse

Martin Henriksens opslag vakte enorm forargelse. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye kaldte det “komplet vanvittigt” på Twitter, og Soma Mayel selv kaldte det “et grotesk angreb på embedsværket”. Flere politikere kritiserede Martin Henriksen, og både DJØF og Dansk Magisterforening udtrykte forargelse.

“Det er både uacceptabelt og vammelt, at man hænger ansatte ud med billede. Det er ansatte, som går på arbejde og passer deres job. De fortjener ikke at blive hængt ud og hetzet eller blive brugt i et eller andet politisk spil. Det er usmageligt,” sagde Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, til Politiken.

DF: Visse jobs skal kun være for danske statsborgere

Dansk Folkeparti bakker dog op om sin tidligere udlændingeordfører:

“Wow en forargelse, når man forfægter det, der tidligere var det helt normale. At man til en række stillinger i det offentlige kun ønsker danskere, for at deres loyalitet ikke kan betvivles. Vi holder fast og tager forslaget op i FT (Folketinget, red.) efter sommeren!,” skrev DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

DF mener, at der er en række statslige jobs, som ikke skal kunne bestrides, hvis man ikke er dansk statsborger. Næstformand Søren Espersen sådan her til Danmarks Radio for et par uger siden:

“Der er masser jobs, man ikke skal have, hvis man ikke er dansk statsborger. Det drejer sig om statens sikkerhed, og det er helt afgørende, at man skal have dansk statsborgerskab. Det vil da være mærkelig andet”.

“Det drejer sig om statens sikkerhed”

Søren Espersen, æstformand (DF), til DR.dk