DF i Randers vil have tilbundsgående undersøgelse af ældreområdet

0
2133
Skjulte optagelser fra demensplejehjemmet Nyvang i Randers viste, hvordan en 91-årig mand måtte gå i næsten ti timer, før han fik skiftet ble og tøj. Foto: Screenshot fra TV2-dokumentaren "Plejehjem bag facaden"

Svigt på plejehjem i Randers får Dansk Folkeparti til at foreslå, at ledelsen på alle kommunens ældreområder tjekkes igennem. Samtaler med plejepersonalet skal bruges til at afgøre, om nogle medarbejdere skal flyttes til andre områder

Dansk Folkeparti i Randers vil have lavet en tilbundsgående undersøgelse af ledelsen på hvert ældreområde i kommunen. Partiet mener, at en række sager har afsløret ledelsesmæssige svigt og vist, at der er medarbejdere, som ikke bør arbejde med ældrepleje. Derfor bør hvert område granskes, lyder et forslag fra partiet, som skal behandles i omsorgsudvalget og i byrådet efter sommerferien.

Forslaget blev fremsat for et par uger siden, og det får ekstra aktualitet i denne uge, hvor TV2 viser den meget omtalte dokumentar ‘Plejehjemmene bag facaden’. I TV2-dokumentaren er der nemlig skjulte optagelser fra demensplejehjemmet Huset Nyvang i Randers. Her bliver en 91-årig mand udsat for en nedværdigende og ydmygende behandling.

Den demenssyge mand gør i TV2-dokumentaren en ansat opmærksom på, at han har gjort i bukserne. Han har derfor ikke lyst til at gå med ud og spise med de andre beboere. Men manden bliver ikke hjulpet – han må i stedet vente 10 timer, før han får skiftet tøj og ble.

Borgernes livskvalitet skal i fokus

Der har længe været kritik af forholdene på plejehjemmet Nyvang og på et andet plejehjem, Møllevang, i Randers. Der er rettet op på nogle kritikpunkter, men DF mener, at sagerne viser, at kulturen og den generelle tilgang til ældreplejen skal ændres. Den faglige stolthed og borgernes livskvalitet skal være i fokus, skriver partiet i sit beslutningsforslag.

“Den kultur som kommer frem til overfladen kan ikke rettes op med øgede budgetter, og derfor kræver vi, at der for hvert ældreområde laves en tilbundsgående undersøgelse af ledere og medarbejdere. Vi er selvfølgelig klar over, at langt de fleste dygtigt og professionelt passer deres job efter alle kunstens regler, men de eksempler som er fremkommet kan vi ikke acceptere,” siger Frank Nørgaard, der er gruppeformand for Dansk Folkeparti i Randers.

Frank Nørgaard, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Randers, udvalgsformand for Miljø- og teknikudvalget. Foto: Randers Kommune

MUS-samtaler med fokus på ældres behov

Konkret stiller DF følgende forslag:

  • at der for hvert ældreområde laves en tilbundsgående undersøgelse af de ledelsesmæssige forhold, herunder interviews med plejepersonalet, med henblik på at afdække om der er personale som ønsker andet job.
  • at den generelle tilgang og kultur ændres, så det er den fagligestolthed og borgerens livskvalitet der kommer i højsædet – i hele kommunen.
  • at det skal være et krav, at de ansatte arbejder aktivt med dette og har forståelse for hvad det vil sige at arbejde med mennesker, dette indgår i de årlige MUS-samtaler.

Dansk Folkeparti mener, at mange vikarer på plejehjemmene er en af årsagerne til de mange svigt:

“Vi ser ofte problemerne udspringe af, at man ikke har nok fast personale. Vi synes i DF, at det er vigtigt, at beboerne møder kendte ansigter. Derfor skal vi finde nogle løsninger, så der bliver brug for færre vikarer og tilkaldevagter. Vi bør tilvejebringe en gulerod, så færre vælger at arbejde på deltid, for så at arbejde som vikarer i fritiden,” siger Frank Nørgaard.

Hjerteskærende

Han har endnu ikke selv set TV2-dokumentaren ‘Plejehjemmene bag facaden’. Men det har hans byrådskollega Susanne Nielsen, der er næstformand i Omsorgsudvalget i Randers Kommune. Hun siger til Ritzau, at episoden med den 91-årige mand fra Nyvang er “hjerteskærende” og at nogle medarbejdere må erkende, de ikke magter opgaven.

“Uanset hvor stresset man er, så bliver man nødt til at gå til sin leder, hvis man ikke magter at udføre en ordentlig ældrepleje. Et broddent kar er med til at ødelægge det for hele området,” siger hun.

Se TV2s optagelser med den 91-årige mand på Nyvang her.