Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt har under coronakrisen mistet tilliden til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som har undladt at inddrage Folketingets partier i håndteringen af krisen og ”gjort ét og sagt noget andet”
Hun krammer kun med sine børnebørn og hun giver stadig ikke hånd. Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt tager stadig coronatruslen alvorligt, sådan som hun har gjort det, siden covid-19-smitten for alvor begyndte at brede sig fra Kina i slutningen af januar. Her vakte Liselott Blixt opsigt, da hun foreslog, at der skulle indføres et indrejseforbud for kinesiske turister.
Til gengæld føler Liselott Blixt ikke, at hun er blevet taget alvorligt af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) under coronakrisen. Hastelove, der senere viser sig at indeholde elementer, som Folketingets politikere ikke var klar over. Kortfattede møder med ministeren, hvor der ikke er mulighed for grundige drøftelser. Beslutninger, der tages hen over hovedet på Folketingets partier.
Alt sammen har det ført til, at Liselott Blixt nu siger lige ud, at hun ikke har tillid til sundhedsministeren. Ja, hun siger direkte, at hun føler sig røvrendt:
“Jeg stoler ikke på ham. Der har været så mange ting, hvor man siger ét og gør noget. De har fået hele Folketinget til at lave en hastelovgivning, hvor man så regner med, at man efterfølgende bliver inddraget. Men det er vi ikke blevet. Vi er bare blevet orienteret”.
”Jeg stoler ikke på ham. Der har været så mange ting, hvor man siger ét og gør noget”
Har ikke lyttet til andres ideer
Men har hastelovgivningen ikke været nødvendig?
”Det er helt i orden med hastebehandling, men der var ting, der ikke nåede at komme i høring, og der var svar, vi ikke nåede at læse. Når man laver en hastelov må der være tid til, at vi kan få juridisk hjælp til at få den gennemgået og blive informeret om, hvordan loven virker,” siger Liselott Blixt.
Hun har dog haft indflydelse. Tegnsprogstolkene til regeringens pressemøder og en beslutning om, at covid-19 patienter, der bor på plejehjem, skal kunne blive på sygehuset så længe som mulige, er forslag, Liselott Blixt har bragt op, fortæller hun. Men ellers er der ikke blevet lyttet meget.
”Nogle gange har de holdt møder med os, hvor de forinden har orienteret pressen om at ’nu gør vi sådan og sådan’. Det er da ikke sådan, man samarbejder. Man plejer da at høre bordet rundt, om der er nogle input. Vi har jo alle sammen nogle ideer. Det er at inddrage frem for bare at informere,” siger Liselott Blixt.
Hvorfor tror du ikke I er blevet inddraget?
”Det er en strategi. De vil vise, at vi har en socialdemokratisk regering, og at de kan regere det her land. At de kan køre det selv”.
“De vil vise, at vi har en socialdemokratisk regering, og at de kan regere det her land”
”Det er jo løgn”
Tilliden fik yderligere et knæk, da sundhedsminister Magnus Heunicke ifølge Liselott Blixt under forhandlingerne om den første genåbning lovede, at DF ville blive inddraget i arbejdet med at genindføre sygehusenes behandlingsgaranti. Det skete ikke. I stedet indgik ministeren den 29. maj en aftale med regionerne.
”Da jeg spørger ministeren, hvorfor han ikke har inddraget os, siger han at ’I ville jo ikke være med til forhandle’. Så bliver jeg gal. For det er jo løgn,” siger Liselott Blixt – og tilføjer:
”Jeg ville ønske, jeg havde optaget alle vores møder på bånd”.
Sundheds- og ældreministeret meddeler, at Magnus Heunicke (S) ikke ønsker at kommentere kritikken fra Liselott Blixt.
Hvis Liselott Blixt havde været minister…
DFs sundhedsordfører Liselott Blixt foreslog allerede i februar en mere restriktiv kurs overfor coronavirus. Her er DF-ordføreren bud på, hvordan hun ville have håndteret coronakrisen:
”Jeg ville have grebet tidligere ind. Jeg ville have lukket ned for folk, der kommer hertil. Jeg ville have frarådet rejser med det samme. Jeg ville have testet dem, der havde symptomer, også selv om de kom fra Østrig og ikke Italien. Det var jo sådan, vi fik smitten ind. De 139, der kom fra Østrig, de blev jo ikke testet (danskere, der blev smittet på skisportsstedet Ischgl, red.) selv om de have symptomerne, fordi de ikke kom fra Italien. Det er en af de største fejl, der er blevet lavet,” siger Liselott Blixt, og fortsætter:
”Jeg ville nok heller ikke have lukket så meget ned af samfundet, som man gjorde på en gang. Men jeg ville have sikret, at man lukkede bedre ned for at beskytte de svage, herunder sikret, at man overholdt hygiejnekrav og havde værnemidler nok på plejehjem”.
”Jeg ville nok også have nedsat en større ekspertgruppe fra starten, der havde nogle flere epidemieksperter, så man ikke fik forskellige meldinger i medierne, der kunne skabe forvirring”.