BLM-leder: Riv den hvide Jesus ned fra kirkens alter

0
2390
Foto fra en af de seneste antiracistiske demonstrationer i USA. Demonstranterne udtrykker vrede over drabet på ​​Breonna Taylor, som blev dræbt under en politiaktion i marts. Foto: REUTERS / Bryan Woolston TPX

Hver tredje sorte i USA støtter kravet om at fjerne billeder og statuer af Jesus Kristus fra kirkerne, fordi han bliver fremstillet som en hvid person

Tallene kommer fra en meningsmåling hos Rasmussen Reports. Instituttet har spurgt et repræsentativt udsnit af amerikanere om deres holdning til et nyt krav af Black Lives Matter bevægelsen. Her foreslog en ledende aktivist Shaun King, at alle billeder af hvad han ser som en hvid Jesus skulle fjernes.

”Alle vægmalerier og glasmosaikker af den hvide Jesus og hans europæiske mor og deres hvide venner skal også ned. De er en grov form for hvidt overherredømme. Skabt som undertrykkelsen værktøj. Racistisk propaganda. Det hele skal ned,” har Shaun King sagt i denne uge.

Ifølge Rasmussen Reports svarede 31 procent eller næsten hver tredje adspurgte afroamerikaner, at de var enige med King. Samlet set var der et klart flertal mod hans ideer – også i det afroamerikanske segment.

De hvides dårlige samvittighed

Måske er det mest utrolige ved historien, at ni procent af adspurgte hvide amerikanere deler holdningen til at rense kirken for Jesus på korset. Samtidig siger 13 procent af de adspurgte, der er fra andre minoriteter end afroamerikanere, at de støtter forslaget om at fjerne ’den hvide’ Jesus fra kirkerne. Samlet var amerikanere, der stemmer på demokraterne, mest lunkne i deres afvisning – mens 82 procent af republikanske vælgere var klart imod.

Shaun King har længe provokeret med skarpe udfald mod hvide og har startet flere organisationer, hvis formål var at samle penge ind til sorte ofre for politibrutalitet. I flere tilfælde beskyldes han for at have beholdt pengene selv – en gang greb en domstol ind og konfiskerede knap 400.000 kroner, som han havde samlet ind. Han har også egenhændigt lukket en organisation, selvom han havde startet den sammen med andre.

Der har også været tvivl om, hvorvidt Shaun King selv er af blandet racebaggrund. Hans biologiske mor er hvid amerikaner og hendes hvide mand har adopteret Shaun King som sin egen. Moderen fastholder, at hans biologiske far var en afroamerikaner, der var lys i huden.

Trods sine ekstreme holdninger og løsagtige omgang med andres penge, er der altså en del, der deler hans meninger. Og han er blevet inviteret indenfor i det gode selskab hos et af USA’s absolut førende universiteter, Harvard, hvor han er inviteret til at bo og skrive. Måske en følge af hvide amerikaneres skyldfølelse, der også kan forklare, hvorfor ni procent af de hvide støtter hans vrede mod den hvide Jesus.

Demonstranter argumenterer for og imod fjernelse af statuen af præsidentikonet Abraham Lincoln under en demonstration ved Lincoln Park i Washington. Foto: REUTERS / Tom Brenner TPX

Billedstorm

Shaun Kings udfald kommer op til en weekend, hvor man med nærmest garanti vil se nye forsøg på at vælte eller ødelægger kunstværker, der ikke falder i BLM’s smag. Sådan har det været de foregående weekender, hvor demonstranter er gået til angreb især på statuer. Ofte har politiet ikke været i stand til at stoppe angrebene.

Sådan var det også i sidste weekend, hvor der var en regulær billedstorm mange steder. Et sted var den store park ved Golden Gate Bridge i San Fransisco. Og hvor det ellers tit går ud over statuer af personer, der knyttes til Sydstaterne og deres indsats i borgerkrigen, så var det nu Ulysses S. Grants tur til at blive væltet af hesten.

Han var som bekendt en af de generaler, der var afgørende med til at vinde borgerkrigen for nordstaterne og dermed afgørende med til at afslutte slaveriet. Da han senere blev præsident, satte han hæren ind for at stoppe hvide racisters forsøg på at skræmme sorte fra at bruge deres ret til at stemme. Dermed var han den første præsident, der slog den berygtede organisation Ku Klux Klan ned.

Men det var der vist ingen af aktivisterne fra BLM, der havde hørt om i skolen.

Kilder: Rasmussen Reports, Harvard Law School, New York Times, Twitter, San Fransisco Chronicle