DF kalder Hækkerup i samråd: Er der totalt kaos i Justitsministeriet?

0
1430
PBeslutningen om at aflive alle mink i Danmark blev meddelt på et pressemøde onsdag den 4. november. Først fire dagen senere fik Justitsdministeriets departementschef og ministeren oplyst af deres embedsfolk, at der ikke var lovhjemmel til beslutningen. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Embedsmænd i Justitsministeriet ventede i fire dage med at orientere departementschefen og ministeren om den manglendel lovhjemmel i minksagen. “Der tegner sig et billede af totalt kaos i Justitsministeriet,” siger DFs retsordfører Peter Skaarup

Embedsfolk i Justitsministeriet undlod i fire dage at fortælle både justitsminister Nick Hækkerup (S) og deres departementchef Johan Legarth, at der manglede lovhjemmel til regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark.

Det afslørede Berlingske tirsdag, og det får nu Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til at kalde justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd.

“Sammen med sagen om actioncards i Rigspolitiet tegner der sig nu et billede af totalt kaos i Justitsministeriet. Det forekommer mig besynderligt, at ministeren eller hans rådgivere på ingen måde var orienteret om, at ordren var ulovlig,” siger Peter Skaarup, der med actioncards henviser til de talepapirer med forkerte oplysninger til minkavlerne, som Rigspolitiet anvendte i flere dage.

Ventede fire dage med at orientere chefen

Berlingske beskriver den katastrofale sagsgang i Justitsministeriet sådan her:

Onsdag den 4. november blev Justitsministeriet kontaktet af embedsfolk i Miljø- og Fødevareministeriet, der fortalte, at der manglede lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet. Henvendelsen kom umiddelbart før pressemødet onsdag den 4. november kl. 16, hvor regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen orienterede danskerne om beslutningen om masse-aflivningen.

Men først fire dage senere – søndag den 8. november – fandt embedsfolkene det relevant at kontakte deres øverste chef, departementschef Johan Legarth, for her at fortælle, at der ikke var lovgrundlag til at kræve mink aflivet udenfor risikozonen på 7,8 km til smittede besætninger. Det fremgår af et svar fra Jusatitsministeriet til Berlingske.

Peter Skaarup kalder sagsgangen utrolig:

“Ud fra det kendskab, jeg har til de gængse arbejdsformer, og som jeg har set flere ministre følge, så virker det altså meget utroligt. Og det er derfor, at vi gerne vil have ministeren i samråd. Jeg synes, at man skal undersøge sagen til bunds, for det går jo ikke, at det ministerium, der skal være garant for retssikkerhed, ikke kan sikre, at alt går lovligt til,” siger han til Berlingske.

Peter Skaarup (DF) da han forleden var på vej til et samråd om parallelsamfund. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Peter Skaarup har i samrådsindkaldelsen krævet svar på disse spørgsmål:

  • Hvilke orienteringer har ministeren og hans særlige rådgiver fået om, at regeringen begik lovbrud?
  • Hvad gjorde ministeren konkret, da han blev bekendt med lovbruddet?
  • Hvornår ministeren og hans særlige rådgiver for første gang blev bekendt med lov-bruddet?
  • Hvilke konsekvenser sagen vil have i Justitsministeriet?

I forvejen har Dansk Folkeparti sammen med de øvrige borgerlige partier kaldt statsminister Mette Frederiksen i en hasteforespørgsel onsdag i Folketinget om minkskandalen, og hele blå blok står også bag et fælles krav om at få nedsat en undersøgelseskommission, der kan undersøge sagen til bunds.

Læs også:

Regeringen i ordkrig: Det var ikke “en ordre” at alle mink skulle aflives