Regeringen i ordkrig: Det var ikke “en ordre” at alle mink skulle aflives

0
4208
Statsminister Mette Frederiksen på pressemødet torsdag den 5. november. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup (S) afviser i en pressemeddelelse, at regeringen på pressemøderne den 4. og 5. november gav en ulovlig ordre om minkaflivning. Ministeren vil nu have pressen og politiske modstandere til at undlade at bruge ordet ordre

Regeringen har indledt en ordkrig med pressen og politiske modstandere om den ulovlige beslutning om at aflive alle mink.

På Justitsministeriets hjemmeside ligger en pressemeddelelse, hvor justitsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at regeringen har begået fejl, men han afviser, at der blev udstukket en ordre om minkaflivninger, da der blev holdt pressemøder den 4. og 5. november.

“Politisk er vi også i denne sag nødt til at kunne have en diskussion på de rigtige præmisser. Der er rigtig mange ting i det her forløb, der er gået galt, og som regeringen og myndighederne fuldt fortjent bliver kritiseret for. Det beklager og undskylder regeringen dybt – ikke mindst over for minkavlerne, som står i en meget vanskelig situation. Men det er simpelthen ikke rigtigt, at regeringen på pressemøderne den 4. og 5. november 2020 har givet en ulovlig ordre,” udtaler justitsministeren.

“Det er simpelthen ikke rigtigt, at regeringen på pressemøderne den 4. og 5. november 2020 har givet en ulovlig ordre”

Justitsminister Nick Hækkerup i presssemeddelelse

Forklaringen i følge justitsministeren er, at et pressemøde ikke kan bruges til udstikke en ordre. Det er “faktuelt forkert” at omtale udtalelser på pressemøder som ordrer, lyder det:

“Udtalelser på pressemøder har ikke et retligt indhold over for borgerne, ligesom der heller ikke knytter sig retsvirkninger for borgerne til fremsættelsen heraf. Sådanne udtalelser er således efter deres karakter ikke omfattet af legalitetsprincippets krav om hjemmel,” hedder det.

Hele pressemeddelelsen kan læses her

Beslutningen om at aflive alle danske mink blev første gang meldt ud på et pressemøde den 4. november. Justitsminister Nick Hækkerup siger nu, at der ikke var tale om en “ordre”. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Juraprofessor: Svarer til en ordre

Professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, Frederik Waage, mener dog ikke, at det er forkert at kalde ministrenes udtalelser på de to pressemøder for en ordre. Han har selv brugt udtrykket “ordre” om aflivningen af alle mink, når han har udtalt sig om sagen, og han siger til Ritzau, at der ikke er noget forkert i at kalde beslutningen en ordre:

“Ordre er ikke en betegnelse, der normalt indgår i centraladministrations terminologi, men det at hun (statsministeren, red.) kommunikerer beslutningen fra K-udvalget (koordinationsudvalget, red.) ud, har jo en virkning, som svarer til, at man udsteder en ordre,” siger Frederik Waage til Ritzau.

“Det har jo en virkning, som svarer til, at man udsteder en ordre”

Frederik Waage, professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, til Ritzau

Landets minkavlere fik fredag den 6. november en mail fra Fødevarestyrelsen, hvor de fik besked om, at alle mink skulle aflives. I brevet, hvor ordet “skal” blev brugt 31 gange, stod der, at alle mink – også dem uden for risikozonerne – skulle aflives hurtigst muligt

“Jeg undrer mig over, at Justitsministeriet problematiserer det her (brugen af ordet ordre, red.). Da brevet til minkavlerne kommer et par dage senere, ved vi jo alle sammen godt, hvad klokken er slået. Brevet siger jo kun det samme, som statsministeren allerede havde sagt på pressemødet,” siger Frederik Waage til Ritzau.

Minkavlerne fik fredag den 6. november et brev fra Fødevarestyrelsen, hvor det fremgik, at alle mink i Danmark skulle aflives. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skaarup: Jeg vil stadig kalde det en ordre

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup giver ikke meget for Justitsministeriets indvendinger mod at omtale regeringens udmeldinger på pressemøderne som en ordre:

“Jeg vil nu stadig betegne statsministerens ordre til minkfarmene om at slå deres mink ned – som netop en ordre,” skriver han på Twitter.