Folketinget sætter foden i overfor Paludan: Forbyder køb af vælgererklæringer

0
1302
Jens Henrik Thulesen Dahl er DFs nye sundhedsordfører. I forvejen er han kommunal- uddannelses- og forskningsordfører. Foto: Steen Brogaard

DFs kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl glæder sig over aftale, der forbyder køb af vælgererklæringer. Rasmus Paludan lokkede med pengepræmier, hvis man underskrev vælgererklæringer til hans nye parti Hard Line

Det skal være forbudt at købe vælgererklæringer. Det er samtlige partier i Folketinget blevet enige om.

For nogle uger siden lancerede partiet Hard Line – Stram Kurs-stifteren Rasmus Paludans nye parti – i følge Jyske Vestkysten et væddemål, hvor alle underskrivere af vælgererklæringer kan vinde penge, hvis Hard Line bliver opstillingsberettiget. Men den form for vælgererklæringskøb bliver nu forbudt.

“Jeg tror ikke nogen var bevidste om, at det ikke var forbudt at købe vælgererklæringer før Paludan gjorde forsøg på at misbruge det. Men det er vigtigt for tiltroen til demokratiet, at vi stopper sådan noget så hurtigt som muligt. Derfor er jeg meget tilfreds med, at et enigt folketing nu sætter en stopper for misbruget,” siger Dansk Folkepartis kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

Kan ikke bare skifte navn

Partierne er samtidig blevet enige om, at valgbarhedsnævnet skal godkende, hvis et parti vil ændre navn, efter det er blevet opstillingsberettiget.

Denne del af aftalen skyldes også Rasmus Paludan. Stram Kurs-stifteren fik i januar forbud mod at indsamle vælgererklæringer i to år til Stram Kurs, fordi partiet før folketingsvalget i 2019 omgik reglerne om en uges tænkepause til personer, der underskriver en vælgerklæring. I stedet stiftede han Hard Line – engelsk for Stram Kurs – men nu har Folketinget sat foden ned, så Hard Line ikke kan skifte navn til Stram Kurs, når/hvis det bliver opstillingsberettiget.

”Fremover vil Valgnævnet blandt andet kunne sætte foden ned, hvis et ændret partinavn har for stor lighed med navnet på et parti, der indsamler vælgererklæringer, eller et parti, der har fået gult eller rødt kort og dermed har fået bremset sin indsamling af vælgererklæringer. Dermed forhindrer vi blandt andet, at man ved at skifte partinavn kan omgå systemet med gult og rødt kort i sager med snyd,” siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse.

Hard Line har indtil videre indsamlet 3548 vælgererklæringer.