Frankrig: 338.000 i bøde for at filme betjente i aktion

0
1548
Den franske præsident Emmanuel Macron. Foto: Ludovic MARIN / various sources / AFP

Frankrig ruster sig til flere opgør – både med indvandrere og med sine egne venstrefløjsaktiv. Et af våbnene bliver en ny og omstridt lov om ’global sikkerhed’

Det er lovens paragraf 24, der især vækker modstand. Mens hele loven skal lette politiets og sikkerhedstjenesternes arbejde i en tid med alvorlig terror og optøjer, så går den et skridt videre. Den forbyder borgere at filme eller fotografere politiet i deres arbejde.

I kommentarerne til loven hedder det, at man vil ’beskytte dem, der beskytter os’. Betjente og sikkerhedsfolk skal ikke risikere at se sig udstillet på de sociale medier, fordi de passer deres arbejde. Og alvorligere overtrædelser kan koste et år i fængslet og bøder på op til 338.000 kroner (45.000 €).

Især den franske venstrefløj har kritiseret den paragraf, for den fjerner aktivisternes vigtigste våben mod politiet. Og enkelte, fremtrædende jurister gør det samme. Mest af alt fordi paragraffen er svagt formuleret, for efter kan folk straffes for at udstille politivold.

Men trods det kontroversielle i loven, kom den tirsdag glat igennem det franske parlaments førstekammer med støtte langt ud over regeringens egne rækker. Med stemmerne 388 for og 104 imod var afgørelsen så klar, at det franske andetkammer, Senatet, næppe vil spærre for loven, når den når så langt i januar.

Macronia

To ord går igen i den franske debat om loven og om behovet for mere sikkerhed: liberticide og Macronia. Det første betyder noget i retning ’mord på frihed’ – som i ’homicide’. Det andet dækker over ideen om et Frankrig, hvor præsident Emmanuel Macron bestemmer – næsten – alt.

Og den relativt unge franske præsident er med sine klare svar på terror og på islamisme blevet så magtfuld, som nærmest kun krigshelten Charles de Gaulle i sin velmagt. Men selve loven bringer præsident Macron sig på kant med medierne i landet. Journalisterne frygter nemlig, at deres muligheder for at dække optøjer og demonstrationer bliver svækket – og at de risikerer at blive fængslet eller straffet for at passe deres arbejde.

Kilder: AFP, Le Monde, Liberation