DF i Aarhus vil bruge 170 mio. kr. mere på ældrepleje

0
1683
Jette Skive (DF), der er rådmand for social- og sundhedsområdet i Aarhus. Foto: Hanh Nguyen Andersen

Dansk Folkeparti i Aarhus vil gøre omsorgspleje til en fast del af de daglige opgaver på plejehjem og i hjemmeplejen

Der skal meget mere fokus på omsorg i ældreplejen i Aarhus. Det mener Dansk Folkeparti, som til de kommende budgetforhandlinger i kommunen har stillet 17 forslag på ældreområdet, der tilsammen løber op i 170 millioner kroner.

“Jeg så gerne, at ældreområdet i Århus fik de 300 mio. kr. tilbage, der er sparet de seneste 10 år. Men vi skal jo starte et sted og derfor lægger Dansk Folkeparti nu ud med 17 budgetforslag på ældreområdet. Vi peger på prioriteringer af forskellige størrelse men fælles for dem alle er, at de vil bidrage til at skabe en ældrepleje, hvor omsorg og nærvær er udgangspunktet,” siger Dansk Folkepartis rådmand i Aarhus Kommune, Jette Skive.

Ifølge DF er der sparet så meget i ældreplejen, at der ikke er tid og plads til grundlæggende omsorg. Derfor skal ’omsorgspleje’ gøres til en fast del af de daglige opgaver på plejehjem og i hjemmeplejen, lyder DFs forslag:

“Der skal være plads til, at man kan tage sig tid til at lægge en hånd på den ældres, hvis der er behov for det eller tid til at frisere håret efter et bad. Det er ikke nok, at der bare bliver ydet den basale pleje og praktiske hjælp. Der skal også omsorg til. Langt de fleste medarbejdere vil det gerne, men det er politikernes ansvar at sikre, at medarbejderne også får rammerne til det,” siger Jette Skive.

“Der skal være plads til, at man kan tage sig tid til at lægge en hånd på den ældres”

Jette Skive, rådmand (DF) i Aarhus Kommune

To årlige hovedrengøringer

Udover decideret omsorgspleje vil Dansk Folkeparti også prioritere mere tid i hjemmeplejen og på plejehjem, ligesom partiet har flere forslag til at hæve serviceniveauet hos de ældre, f.eks. to årlige hovedrengøringer hos alle, der får gjort rent i hjemmet.

Jette Skive understreger dog, at det ikke kun er et spørgsmål om penge. Der er også brug for organisationsændringer, så kommunen kan undgå nye sager som den på plejehjemmet Kongsgaarden, hvor der er afsløret massive svigt i plejen af ældre demente.

“Jeg er helt med på, at flere penge gør det ikke alene. Derfor sætter jeg som rådmand også gang i omfattende organisationsændringer på ældreområdet. Men alt det udgør kun ét ben. Det andet ben er økonomien og den skal vi have med. Det nytter ikke noget blot at skrue på tandhjulene i maskinrummet, hvis der fortsat ikke bliver tilført nok brændstof til motoren. Flere ressourcer er en forudsætning, hvis vi skal vende skuden,” siger Jette Skive.

“Flere ressourcer er en forudsætning, hvis vi skal vende skuden”

Jette Skive, rådmand (DF) i Aarhus Kommune

Forventer flere penge til ældreområdet

Rådmanden mener, at der er penge nok til at finansiere de mange DF-forslag:

“Nu skal vi først og fremmest have et overblik over, hvordan kommunens samlede økonomi ser ud de kommende år. Corona er jo en joker, som påvirker vores økonomi. Men jeg har en berettiget forventning om, at der vil være mange millioner at tilføre til ældreområdet. Økonomiaftalen mellem regeringen og kommunerne gav 1,5 milliarder til velfærd og især flere ældre. Statsminister såvel som ældreminister har på baggrund af TV2s dokumentar tilkendegivet, at der skal flere penge til ældreområdet, så jeg forventer, at vi ser et markant løft i forbindelse med den kommende finanslov,” siger Jette Skive.

Dansk Folkepartis i Aarhus budgetforslag på ældreområdet: